Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyddad skog gallrad

När Länsstyrelsen genomförde ett fältbesök förra året i det då blivande naturreservatet Slåttsved upptäckte man att skog hade gallrats. Gränsmarkerande snitslar låg på marken. Nu har ärendet polisanmälts.

Vid en kontroll av det då blivande naturreservatet Slåttsved i Åre kommun i september förra året var det något som inte stämde - i det sydvästra hörnet av området låg de gränsmarkerande snitslarna på marken och skog hade gallrats. En närmare undersökning visade att 0,3 hektar skog försvunnit.

I samband med att området skulle bli naturreservat informerades markägarna om vilka regler som gäller för skyddad mark och de godkände beslutet. I restriktionerna står bland annat att det är förbjudet att avverka skog i området. Närmare 1,8 miljoner i statliga pengar betalades sedan ut som ersättning av skogen.

Med detta som grund misstänker Länsstyrelsen att gallringen av skogen inte skett på grund av bristande kunskaper i vilka regler som gäller för naturskyddad mark.

Ärendet har polisanmälts och är nu under utredning som misstänkt brott mot miljöbalken.