Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skvallrar om spännande höst

Galleri Remi

På Galleri Remi glänser konstnärerna i kapp och det är kul att se på konsten som en slags apetizer inför en intressant och kommande höst 2010. Jag kan knappt vänta. Susanna Serrander med sina nästan vulgärt målade ytor intar färgen och jag blir inspirerad av att ta och känna in färgen så tjockt och härligt målat är det. Kate Lyddon och Arne Frifarare har ett släktskap i deras skapande.

Jag funderar på om det är det självutlämnande och vardagliga som fångas i riddarrustning kontra Kates vardagsskildring kring nakenhet och vardagsmiljöer. Det enkla skissade strecken på papper. Det brukar vara brokigt och svårt att få en helhet kring grupputställningar men denna tycker jag fungerar och är skarp. Modigt och omskakande!

Galleri Bolin

Galleri Bolin visar Fredrik Lindberg. Han har målat och arbetat med efterkonstruktioner av barndomsminnen som ensam barn i en by och bosatt i den norrländska glesbygden. Väldigt illustrativt målade med djur och fiskhuvuden på människokroppar.

Jag blir förvånad och letar i mitt minne för jag tycker att jag sett hans målningar förut på Bolins. Nej han har inte ställt ut där förut. Men mycket är likt från förut och jag kan inte titta med nya ögon eftersom detta är en fin utställning men väcker inte så jättemycket nyfikenhet eller nytänkande.

Jag tror inte att det är Fredriks bilder som inte håller utan det är mera en uttjatad känsla av att samma typ av måleri visas. Det är väldigt tillrättalagt och fint men det spontana energin uteblir.

Galleri eken

Galleri Ekens ägare Stig visar samlade alster från auktioner och loppisar. En Berta Hansson teckning slåss om utrymmet tillsammans med mycket konst. Jag blir förvånad och provocerad av namnet på utställningen ”Kvinnor kan”. Hum ... Det känns som något förlegat och om kvinnor och män ska mötas så tycker jag att man ska sätta stopp för just denna typ av könsbenämning.

Stig som har Galleri Eken är påläst om jämtländska konstnärer. Han har distans till sitt tema och kontrar med:

– Dom allra flesta jag ställer ut på denna utställning är döda också och det är inga ungdomar alls.

På Galleri Eken finns så mycket mera än bildkonst. Stig träder in i konsten och blir ett friskt inslag i alla pågående utställningar och han ger ung som gammal chans att testa och pröva sina vingar i hans utställningslokal. Det tycker jag att han ska ha cred för och en inbiten konstnörd går inte att ta miste på. Besök för att få en helhetsupplevelse själv.

Svenssons ramar

Svenssons Ramar fortsätter att visa grafikkonst, i lördags av Anna Cronhedens . Konsten rör sig på ytan och väcker inte så mycket vare sig åt det ena eller andra hållet.