Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skuldkrisen och jämlikheten

Grekland, Irland och sedan, vilket land står näst på tur att bli utköpt av sina europeiska grannar?

Värst till, enligt prognosmakarna, ligger Portugal. Sedan frågetecknen kring grannlandet Spanien, Europas femte största ekonomi.

Nervositeten stiger. Det grekiska dramat från i maj spelas åter upp i bakhuvudet: massdemonstrationer, generalstrejk, kravallpolis på Atens gator, flera döda efter regeringens beslut om drakoniska nedskärningar i statsbudgeten.

I går gick Portugals två största fackförbund ut i proteststrejk mot regeringens krisbudget.

Medan medborgarna fruktar följderna av åtstramningsprogrammen, gör politikerna allt för att lugna marknaderna. Inte skapa panik, inte visa några blottor, för då slår kapitalet tillbaka med full kraft och då är det tack och hej till allt vad anständig pensionsålder och sociala skyddsnät heter.

En dopad kroppsbyggare blir inte tokig direkt och en ekonomisk kris uppstår inte över en natt. USA, Irland och Grekland har det gemensamt att de har pumpat upp sina ekonomier med steroider. Låga skatter och en huvudlös utlåning – det är staten och kapitalet i livsfarlig förening.

Baksidan av de senaste årens kreditfest blir förmodligen aldrig så tydlig som i dagens USA. Där har arbetslösheten och de ökade klyftorna bokstavligen flyttat ut på gatan. I skyltfönstren meddelar butiksägare att de sänker priserna på grund av de hårda tiderna. På tiggarnas pappskyltar berättas historier om jobb och besparingar som har försvunnit. Tidningarna rapporterar om bankernas utmätningar av överbelånade fastigheter, i september slogs det tidigare rekordet med 100 000 tvångsinlösningar.

Via finansmarknaderna flyttade den amerikanska krisen över till Europa. För länderna inom eurosamarbetet har krisen fått en närmast existentiell karaktär. Hur stora ansträngningar klarar valutaunionen, när är måttet rågat för Tyskland? På Financial Times debattsida skriver finansminister Anders Borg något om krismekanismer. Hur många läser Financial Times? Frågorna visar på en skevhet i krisdebatten.

Det pågåendet spelet mellan regeringar, centralbanksledningar, kreditvärderingsinstitut och finanshus är något som händer ovanför folks huvuden. Framtiden för den monetära unionen är knappast vad som ockuperar medvetandet hos människorna i Dublin, Aten, Lissabon och Madrid. Där oroar man sig för frysta löner, arbetslöshet och sämre offentlig service. Precis som i Grekland. I grunden handlar det om den sociala stabiliteten i Europa, om möjligheterna att hålla ihop samhällen.

I somras kontrollerades uthålligheten i den europeiska banksektorn med ett så kallat stresstest. Vem stresstestar våra välfärdssamhällen?