Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skuldbördan stiger – och här saknas både kuddar och bärplockare

De bangladeshiska bärplockarnas skuldbörda stiger för varje dag.

Förutom bäddplats i form av en madrass eller tältsäng för 50 kronor per natt betalar de även mat och transporter med 100 kronor, således inalles 150 kronor. Det är lika med in komsten för tio kilo blåbär.

Hittills har inga nämnvärda bär plockats och ingen har fått några pengar.

Fem man fick under onsdagen ihop sju kilo blåbärsblandad lingonkart.

Bangladesh har ett mycket varmt klimat och att bli nerpackade på madrasser på hårda trägolv i hus i Bräcke där värmesystemet knappt fungerar och ett 30-tal personer får dela på en toalett har knappast gjort lidandet mera uthärdligt för plockarna.

Några av madrasserna saknade filtar och många av bäddarna har ännu inga kuddar.

Dessutom; alla har ännu inte försetts med en bärplockare!

En något oväntad instans har tjänat pengar på bärplockarna i Bräcke, nämligen den svenska beskickningen i Dakka.

Bärplockarna har var och en erlagt 2 000 kronor i stämpelavgift till ambassaden, ett belopp som inkluderas i plockarnas resekostnad till Sverige, där flygbiljetten belöpte sig till 10 000 kronor.

Härutöver har även andra så kallade administrativa kostnader i form av försäkringar hos bolaget Fora lagts på och som skickat det sammanlagda biljettpriset till nivåer mellan 15 000 till 18 000 kronor.

Det bör för ordningens skull nämnas att plockarna i Bensjö under tisdagseftermiddagen försågs med mat.