Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skuggutredningen är välkommen

Annons


Operaimprovisatörer fick sista ordet när Skuggutredningen presenterade kulturutövarnas egna förslag på en ny kulturpolitik.

Vid midnatt på måndagskvällen avslutades Skuggutredningens manifestation på Orionteatern i Stockholm och på en rad andra orter. Kim Anderzon, Helge Skoog och Suzanne Osten var några av de som läste upp hundratals förslag som skickats in av kulturutövare över hela landet.

-Mitt favoritförslag är nog ändå det om kulturlumpen. Ett modernt samhälles möjlighet att försvara sitt land är att bygga upp en andlig infrastruktur, säger Stina Oscarson, regissör och konstnärlig ledare på Orionteatern och initiativtagare till Skuggutredningen.
Inte i mål

Omkring 250 förslag till en ny kulturpolitik har kommit in från kulturutövare över hela landet.

-Det här är en start på något, vi har absolut inte gått i mål. Nu handlar det om att gå vidare med alla våra förslag och sedan med Kulturutredningens förslag som kommer senare, säger Stina Oscarson.

Såväl Kulturutredningen som kulturministern har välkomnat Skuggutredningen och den debatt som följt. På plats på måndagskvällen fanns flera politiker samt den statliga utredningens representant.

-Det finns en seriös tanke om att förändra kulturpolitiken och jag tror att man lyssnar till alla som har något att säga. Vi är många som kommer vara på hugget i debatten när Kulturutredningens förslag läggs.
Ny kulturpolitik

Kvällen innehöll också en politisk debatt, präglad av samförstånd.

-Kulturpolitiken har inte skiljt sig nämnvärt åt mellan de olika partierna de senaste åren. Men socialdemokraterna håller på att formulera en ny kulturpolitik och moderaterna kom ut med "Kulturen 3.0" tidigare i år. De jobbar på att skärpa till sina värderingar, säger Stina Oscarson.

Nu ska samtliga förslag tryckas och överlämnas till kulturdepartementet och Kulturutredningen.
Annons