Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Skrud" - en oändlig installation

Förut var hon arkeolog, nu är hon konstnär.

– Men när jag jobbat med "Skrud" har jag varit både-och, säger Emma Göransson.

"Skrud" är en installation som fyller hela det stora rummet på Jamtlis konstvåning, och som ingår i sommarens stora utställning med vikingatema som öppnar den 20 juni.

Emma Göransson har jobbat med den i två år, med inspiration från både Överhogdalsbonaderna, Skogtapeten och de norska Osebergsbonaderna, som alla kommer att visas på Jamtli under utställningen.

Runt hela rummet slingrar sig en lång, smal bonad med stiliserade figurer tryckta på oblekt bottenväv. Man ser tydligt att en del kopierats från de gamla skandinaviska bonaderna, men här finns också motiv som påminner om gammal konst från Egypten och andra avlägsna platser.

– Det stämmer, här finns referenser till såväl Bibeln som gamla arabiska handskrifter, säger Emma Göransson.

Figurerna på bonaden bildar en procession som skrider ända in i nutiden.

– De är på väg, men vart de är på väg det vet vi inte.

Efter att ha tryckt motiven på sin bonad har Emma Göransson borstat den med stålborste och tvättat den i sjövatten för att få den att se nött och gammal ut. På en tv-skärm i utställningsrummet kan man se hur arbetet gått till.

På golvet i mitten av rummet ligger hundratals rullar av papper och tyg.

– De representerar alla bonader som vi inte hittat, alla skrifter som aldrig skrevs, alla berättelser som vi aldrig får höra, säger Emma Göransson.

Rullarna av oblekt linneväv står för de gamla berättelserna. Moderna, färgstarka frottéhanddukar, palestinasjalar med mera representerar nutiden.

– Det går inte att frikoppla oss som lever i dag från det som hände förr. Och det vi gör i dag är framtidens historia, säger Emma Göransson.

Installationen "Skrud" visas till 10 oktober.

Åsa Eriksson Ahnfelt