Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrotförsäljerska upptaxeras

En kvinna i Strömsunds kommun upptaxeras med drygt åttiosextusen kronor sedan Skatteverkets kontroll visat att hon sålt skrot utan att ta upp inkomsten i deklarationen.

Annons

Skatteverket har under året genomfört kontroll av personer som sålt skrot och metaller. Enligt hämtade kontrolluppgifter har man funnit att en kvinna, bosatt i Strömsunds kommun, sålt skrot till två företag för ett sammanlagt värde av åttiotvåtusen kronor utan att ta upp det i inkomstdeklarationen. Man har skickat förfrågan men inte fått något svar. Skattenämnden har därför beslutat att upptaxera kvinnan.

Skattenämnden påpekar att kraven för att sälja, hantera och transportera skrot är att man arbetar aktivt med detta, och att det räknas som sådan inkomstgivande verksamhet som antingen ska beskattas som näringsverksamhet eller tjänst. Man finner att kvinnans skrothandel inte uppfyller kriterierna för näringsverksamhet utan försäljningen ska beskattas som en tjänst. Det innebär också att hon ska stå för sina egenavgifter och Skattenämnden medger avdrag för detta med tjugotusen kronor.

Eftersom kvinnan inte deklarerat sina inkomster från skrotförsäljningen anser skattenämnden att hon lämnat en sådan oriktig uppgift att det är motiverat att påföra henne ett skattetillägg, motsvarande fyrtio procent av den undanhållna inkomsten. Skattenämnden har inte hittat några omständigheter som föranleder nedsättning eller befrielse från skattetillägg.