Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrota sommarlovet?

Eftersom den maximala betygspoängen för gymnasiet höjts kommer personer med avgångsbetyg från 2003 eller tidigare att sorteras bort från de mest populära utbildningarna från och med höstterminen.

Förändringen har mött kritik och häromdagen meddelade en ödmjuk högskoleminister Tobias Krantz att han är beredd att diskutera gränsdragningsproblematiken . I samma veva öppnade Krantz för ett införande av ett treterminssystem högskolan. Anledningen är en önskan om att öka genomströmningen på högskolan. Det var med detta argument som högskole ministern först försvarade de nya antagningsreglerna; vi kan inte vänta hur länge som helst på att folk ska börja plugga. Samma argument används nu för att motivera en tredje termin – studenterna skulle komma ut snabbare i arbetslivet. Skillnaden mellan de två förslagen är emellertid stor, medan det ena är grymt är det andra intressant.

Under grundskoleåren är sommarlovet synonymt med lek och plask. För en högskolestudent kan juni-augusti vara årets mest besvärliga månader. Var ska jag bo, på soffan hemma hos mamma och pappa? Hur ska jag försörja mig, kan få ett påhugg på sommarcaféet?

Mittuniversitet har ungefär 7 500 studenter inskrivna på sina s ommarkurser, totalt i landet handlar det om 32 000 studenter. Steget till en tredje termin behöver inte vara stort som det låter.

Vi får väl se, kanske kommer åretruntplugg att uppfattas som en vinn-vinnsituation; tillgången på kompetent arbetskraft ökar samtidigt som studenterna kan korta tiden de behöver leva på makaroner och ketchup. KO