Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skriver om Sveriges största bedragerska

/

Debutboken ”Änglamakerskan” sålde bra och gav författaren mersmak. Nu kommer Bengt Erikssons andra dokumentärroman.

Annons

”Nicolina Teresia – en svindlande historia” heter den nya boken, som handlar om Sveriges mest framgångsrika sol-och-vårare genom tiderna.

– Jag hittade henne i en gammal tidningsnotis och kände att historien var oemotståndlig. Den måste bara berättas, säger Bengt Eriksson.

Hon föddes som Nicolina Teresia Johannesdotter i Halåsen, Jämtland, 1897 men kallade sig Inez Magnusson i Stockholm, där hon lurade rika män på löpande band.

1941 rullades skandalen upp vid en nio månader lång rättegång.

– Domen omfattade 4 000 sidor, så det var ett omfattande material att läsa in sig på, säger Bengt Eriksson.

Men även om mycket i Nicolina Teresias liv finns dokumenterat så har också mycket sopats under mattan och tigits ihjäl. Bengt Eriksson upptäckte snart att det tillgängliga materialet inte räckte till för att göra en historiskt helt korrekt berättelse.

Valet blev därför att skriva en ”roman baserad på verkliga händelser”, som det brukar heta, det vill säga själv fylla i luckorna och använda fantasin för att ge Nicolina Teresia kött och blod.

– Fast lite besynnerligt är det ju, att vissa saker ägnar man år åt att bevisa och andra hittar man bara på, säger Bengt Eriksson.

Hans ambition har varit att ge ett nyanserat porträtt av sin huvudperson, något som knappast gjorts i det som tidigare skrivits om henne. Hon har oftast beskrivits som en allt igenom otäck människa och vid rättegången fick hon allehanda nedsättande epitet som till exempel ”Vampyren”.

– Det är också intressant att se hur man skildrade en kvinnlig bedragerska som helt igenom usel, medan en sådan som Raskenstam beskrevs som en riktig karlakarl. Och att de som Nicolina Teresia svindlade framstår som hedervärda män och oskyldiga offer medan Raskenstams kvinnor är en samling löjliga kärringar.

Sin första bok skrev Bengt Eriksson vid sidan av jobbet som reporter på Östersunds-Posten. Numera har han övergått till frilansverksamhet.

– Det blev mindre och mindre min grej att jobba med snabba nyheter och skriva småsnuttar för webben. Författande passar mig bättre, säger han och utesluter inte att det blir fler böcker framöver.

Mer läsning

Annons