Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skratta och svälj - här är medicinen

Annons


Maz Jobrani har George W Bush att tacka för sin framgång. Den iransk-amerikanske komikern blev ett namn som en del av den satiriska ståuppshowen "Axis of evil". Nu kommer han till Sverige för att få oss att skratta åt våra egna fördomar.

Här är en extremt dålig idé: ge ut en bok med Maz Jobranis komik. Många av de poänger han använder i sin ståuppshow går knappast att betrakta som skämt - österlänningar får inte billigare bensin när de tankar, österlänningar blir kollade på flygplatser, österlänningar blir registrerade av säkerhetspolisen. Det är enkla, välkända fakta, ändå har de gjort Maz Jobrani till en av USA:s hetaste ståuppkomiker.

-Ibland handlar ståupp om att se sanningen. Det är samma sanning som alla andra i rummet ser, men det är jag som pekar på den, säger han.
Ondskans axelmakter

Som ett svar på president George W Bush tal till nationen 2002, där han pekade ut Iran, Irak och Nordkorea som "ondskans axelmakter", drog Maz Jobrani tillsammans komikerna Aron Kader och Ahmed Ahmed igång "Axis of evil commedy tour". Deras show blev så framgångsrik att de fick göra ett eget avsnitt av det populära tv-programmet "Comedy central".

Skämten bygger till stor del på en drift med människors fördomar och det faktum att amerikaner med österländskt utseende efter terrorattacken mot World Trade Center plötsligt inte längre betraktades som amerikaner, utan som österlänningar och misstänkta terrorister.

-Jag tror att skämt om fördomar och rasism blir roliga för att de får folk att skratta åt sig själva. Det blir som att "wow, det där har jag aldrig tänkt på", säger Maz Jobrani.
Kunde blivit statsvetare

Den iransk-amerikanske komikern är i dag etablerad både som ståuppare och skådespelare, men det var långt ifrån självklart att han skulle livnära sig som underhållare. Han var på god väg mot en doktorsgrad i statsvetenskap när han sadlade om och satsade på scenen.

-När jag pluggade statsvetenskap brukade vi ofta hamna i debatter med våra lärare om vilken praktisk nytta vi egentligen kunde göra. Ofta var svaret "ingen alls" så jag tror absolut att jag gör större skillnad genom att uppträda. Jag satt i en paneldiskussion med komikern D L Hughley och han sade en bra sak: "humor är som att ge folk medicin, men man gömmer den i apelsinjuice".
"Fucking" iranier

Trots att skådespelardrömmen ett tag verkade avlägsen säger Maz Jobrani att han alltid varit en underhållare, klassens clown.

-Min familj flyttade till Kalifornien när jag var sex år. När jag gick i lågstadiet var det ett uppmärksammat gisslandrama och plötsligt fick jag höra saker som "fucking" iranier. Jag tror att barn ofta använder humor för att hantera svåra situationer. När jag uppträder i dag är det lite samma sak. Det handlar om att bli accepterad för den jag är. Jag är iranier och amerikan, det har präglat min upplevelse av världen och jag försöker skämta om det så att folk kan kliva in i in värld. Jag säger inte "Amerika suger", jag säger "kom och skratta en stund".

Mer läsning

Annons