Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrapa under SD: s yta

I måndags vaknade jag upp i ett land som gett Sverigedemokraterna 13 procent av rösterna. Ett parti som inte ser alla människors lika värde.

Något håller på att hända i vårt land, något som gör att du och jag måste agera. Något som gör att politikerna har en mycket viktig uppgift att skapa en hållbar och effektiv politik som fungerar.

Sverigedemokraterna är i dag ett parti som har slipat sin retorik och sitt beteende så det ska passa i vår vardag. Genom att sätta på sig skjorta, slips och kostym och hela tiden vara duktiga på att retoriskt hålla sig till vad som inte är stötande. Men hur många av oss har orken att skrapa på ytan och se vad som döljer sig under den polerade ytan inom partiet? Många av partiets medlemmar, även de som har olika uppdrag inom partiet, delar material via sociala medier som Sverigedemokraterna officiellt har tagit avstånd från, det kan till exempel vara material från Nordisk ungdom och Svenskaras parti. Organisationer som är kända för extrema åsikter och handlingar. För inte allt så länge sedan gick Sverigedemokraterna ut med en kampanj i Stockholms tunnelbana där de skrev att det organiserade tiggeriet ska stoppas. Ungefär vid samma tidpunkt sa partiets rättspolitiske talesperson Richard Jomshof i en video att det finns mycket som tyder på att en stor del av dem som kommer är en del av en kriminell liga.

Detta finns det inga belägg för enligt de undersökningar som bland annat polisen har gjort.

Sverigedemokraterna är ett inte ett parti som värnar alla människors lika värde, partiets agenda handlar om så mycket mera än att bara stoppa invandringen till Sverige. Men jag undrar hur många av de som röstade på partiet verkligen vet mer än att de vill begränsa invandringen? Visste du att de vill stoppa HBTQ-föreningar att få ekonomiskt stöd? Att de vill stoppa rätten för ensamstående kvinnor att genomgå inseminering? Att de vill stoppa rätten för samkönade par att adoptera? Att de vill ta bort rätten till fri sjukvård och tandvård för papperslösa flyktingar? Tycker du att det är politik som ser till alla människors lika värde? Sverigedemokraterna säger att de vill ge flyktingar hjälp på plats. Det håller jag med om och kan konstatera att det redan görs. Oavsett hur mycket hjälp vi ger på plats kommer människor komma och knacka på landets dörr i behöv av hjälp. Då ska vi finnas där för att hjälpa, Sverige har råd att vara ett humant och öppet samhälle. I detta ligger dock att vi måste skapa en bättre och effektivare integrationspolitik, att stänga dörren är inget som hjälper de som kommer och knackar på. Ser vi till den totala siffran av flyktingar runt om i världen flyr de flesta till grannländer, de är dessa länder som drar det tyngsta lasset och hjälp till länderna når fram bland annat genom UNHCR (FN: s flyktingorgan). Vi måste också se att de som kommer berikar Sverige och är en resurs för landet. Sverige är ett land som har råd att värna varandras rätt och även hjälpa människor i nöd. Vi kan inte ett skapa ett land som går ut på att vi ska skita i andra och bara tänka på oss själva.

Jag är uppvuxen i Jämtland och har verkat där i många år främst inom kultursektorn. Bara för att jag inte längre bor i länet glömmer jag inte bort mina rötter och återkommer ständigt till det jag kallar hem. Men även min hembygd är en region där mer än var tionde röstade på Sverigedemokraterna. Ser jag på det område där jag själv har vuxit upp, Torvalla strax utanför Östersund, så röstade 13,7 procent på Sverigedemokraterna. Detta är alltså inget storstadsproblem. Detta är åsikter som finns runt om oss bland grannar, arbetskamrater och hos vänner.

Vi måste ändra retorik och arbetssätt, det duger inte längre att skrika "Inga nazister på våra gator". Vi måste tydligare tillsammans visa att vi står upp för alla människors lika värde. Vi måste ta samtalet med grannarna, arbetskamraterna och vännerna. Vilket samhälle vill vi leva i?

Även politiken måste bli mer synlig på ett enkelt och tydligt sätt i folks vardag. I dag lever vi i ett samhälle där politiken väcks till liv tre veckor vart fjärde år inför valet, det är klart att många då får svårt att sätta sig in i de olika partiers politik. Jag tror därför att många fastnar för en fråga som ett parti driver och röstar där efter och ser då inte partiets helhet och vad partiet egentligen står för. Detta kan då till exempel gälla synen på invandring. Synliggör partierna och politiken oftare så flera lättare kan förstå de olika partiernas inriktningar. Detta måste politikerna ta ansvar för. 

Vi lever i ett demokratiskt land, det är fantastiskt. Det gör också att vi måste handskas med Sverigedemokraterna som ett parti som via demokratiska vägar tagit sig in i Riksdagen och som i dag är Sveriges tredje största parti. Vi måste bekämpa dem med tydliga argument och framför allt visa på en politik som fungerar. 2014 bekämpar vi dem inte effektivast genom att stå och enbart skrika. Om fyra år är det val igen och fortsätter det i samma takt som nu kommer Sverigedemokraterna vid nästa val vara ett parti som skulle kunna få 20 % av rösterna. Vad blir Sverige för land då?

Demokrati är vackert men demokrati är också svårt och det förpliktigar. I en demokrati har vi rättigheter men glöm inte att i en demokrati har vi också skyldigheter. Vi kan inte skylla allt på våra politiker. Vi måste gemensamt ta samtalet mellan varandra, debattera och agera.

Marcel Rådström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel