Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrällen som gav första SM-tecknet

SM-femmilen i Åsarna blev en rasande kamp mellan Jens Eriksson och Daniel Richardsson. Duon stod i särklass med Jens Eriksson som slutsegrare, hans första svenska mästerskap.

Femtio kilometer skidor intervallstart är ingen söndagspromenad i parken för den som vill vinna guld. Här gällde också att tömma sin kropp på allt vad energi som fanns. För även om Thomas Wassberg som banchef fick kompromissa med uppförsbackarna, så tog blötföret ut sin rätt efter nästan 2,10 i åktid för vinnaren.

Jens Eriksson gick ut hårt. Han ledde vid varvning efter varvning, men vi som sett Daniel Richardsson vinna både OS-guld och Holmenkollens femmil tänkte, snart vänder det. Problemen för Richardsson denna dag var dock flera. Dels var hans egna skidor bra uppför, men inte alls lika gångbara utför. När Daniel knaprat in på ledaren uppför, försvann SM-guldet ändå i fjärran när det bar iväg utför. Klistret sög.

– Det ingår också i en tävling, så jag gratulerar segraren. Han var stark i dag, sa en efteråt ändå nedslagen Daniel Richardsson, vars silvermedalj strax efter målgång inte stod högt i kurs.

För Jens Eriksson var det annorlunda. Här stötte han på starkast möjliga motstånd i form av bland annat de tre OS-resenärerna Daniel Richardsson, Lars Nelson och Anders Södergren.

– Jag kunde bara göra mitt eget lopp. Men att det skulle bära till guld var inget jag vågade tro på i förväg. Var det en skräll för omgivningen kändes det likadant för mig, sa en lycklig vinnare efter sitt första SM-tecken.

Ettan och tvåan utkämpade en hård match inom samma minut över de femtio kilometrarna. Bakom blev marginalerna större. Bronsmannen Jesper Modin var 3,03 från guldet. Bäste jämte blev en härjedaling i form av Tiio Söderhielm, Åsarna, som var fyra där han länge låg sjua, men ett piggt slutvarv gav avancemang.

Efter OS sjuke Anders Södergren gjorde comeback, men räckte inte. Sjundeplatsen 5,05 efter vinnaren fick nog mer ses som ett tufft träningspass inför nästa veckosluts Årefjällslopp. Intressant debut i seniorsammanhang gjorde Åsarnas junior Jens Burman. Han öppnade lugnt, (32:a efter en mil), men blev till slut fjortonde man. Det var en premiär som smakade mer. Här finns kapacitet för någonting riktigt spännande när han nästa säsong når senioråldern.