Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SKPF avdelning 30

Medlemsmöte den 10 september. Ordförande Jorunn Åhlberg hälsade 60 medlemmar välkomna till höstens första möte.

Ett speciellt välkommen riktas till vår förbundsordförande Sam Sandberg samt de nya medlemmar som var med oss för första gången.

Kvällens rapporter fick vi av kassör Nils Eriksson som informerade att ekonomin är god, och som han sa: "Då ljuger jag inte". Han jämförde med Per-Albin Hansson då han sa "Vårt försvar är starkt" men då ljög han.

Medlemsavgiften för 2014 kommer troligen att beslutas på oktobermötet. Studieorganisatör Agneta Andersson presenterade höstens studieutbud. Listor för anmälan finns utlagda. Sonja introducerade Må bra-gruppen och Henny presenterade Textilgruppen. Jorunn påminde om SKPF:s hemsida samt lämnade ut adressen.

Information gavs också om att det finns en broschyr om Fallolyckor i hemmet som är en stor olycksrisk för äldre.

En fråga från medlem om någon Endagsresa besvarades med att i nuläget finns inget inplanerat. Styrelsen tar gärna emot tips och förslag på resmål.

Jorunn informerade om att det är ny ägare på Restaurang Frösö Strand, (tidigare restaurang Sundet). Kvällens fika kaffe och god smörgås uppskattades av medlemmarna.

Efter fikat fick vår förbundsordförande Sam Sandberg ordet. Han inledde med att säga att han är mycket imponerad av avdelningens rika verksamhet. Förbundet, SKPF, är i dag en stor och stark organisation och att representation finns i ett antal olika pensionärsråd. Vi är över 150 000 medlemmar och med det Sveriges tredje största pensionärsförbund. En viktig fråga som förbundet arbetar med nu är att utbilda styrelseledamöter. I första omgången utbildas ordföranden och kassörer. Sam påminde också om kommande Förbundskongress den 11-13 juni 2014 i Örebro. Alla medlemmar uppmuntras att skriva motioner till den.

Som utvecklingen ser ut nu så behöver SKPF organisera sig i flera avdelningar. Vi i Jämtland-Härjedalen är två avdelningar med medlemmar i alla åtta kommuner. Det blir långt och svårt för alla medlemmar att kunna vara aktiva. Sam berättade om vår medlemstidning Här och Nu, en opolitisk tidning som tillåter annonsering från alla, dock inga rasistiska inslag.

Sam och SKPF har också träffat finansminister Anders Borg för att prata skatter och hur det slår mot våra grupper. Konstaterade dock att de Inte var överens. Han talade om att sedan det första jobbskatteavdraget infördes 2009 så har klyftan ökat mellan arbetare och pensionärer, kommer att öka ännu mer nu med det 5:e jobbskatteavdraget, då pensionärernas skattelättnad är mycket mindre. Han konstaterar att detta är en arbetsmarknadspolitiskt mycket viktig fråga för nuvarande regering. Ett konstaterande är att sänkta skatter Inte ger fler jobb och hänvisar då till restaurangmomsen som exempel.

Ett annat exempel var att pensionärernas skattelättnad på 50 kronor i fjol räcker till en ny glödlampa. Stefan Löven har gett ett förslag på 100 kronor, då skulle man ha råd att byta ut glödlampan också.

Sam informerade om en rapport om inkomstpensionssystemet. Ett konstaterande var att om man skulle skrota Premiepensionssystemet så skulle över 340 miljarder kunna tillföras pensionssystemet.

En annan information vi fick var om en gemensam debattartikel av ordförande i SPRF och SKPF där det konstateras att över en miljon pensionärer saknar internet. Det är inte acceptabelt! Det statliga stödet till datacirklar har tagits bort trots att det fortfarande behövs och efterfrågas cirklar om internet. It-minister Anna-Karin Hatts svar blev att hon skulle se över om det kunde komma något RIT-avdrag? En viktig fråga eftersom framtidens pensionärer kommer att behöva använda datortekniken i mycket större omfattning.

Lite information om försäkringsfrågor samt trafiksäkerhetsfrågor var också med i informationen. Jorunn tackade Sam med en gåva från Gaupa, för en mycket intressant stund med mycket bra information.

Nästa medlemsmöte är den 8 oktober.

Jorunn tackade alla medlemmar som kommit och kvällen avslutades med sedvanlig lottdragning och påminnelse om adressen till vår hemsida.

Britt Wikman