Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SKPF avd 30

Annons

SKPF:s första medlemsmöte 2014 hölls tisdagen den 14 januari på restaurang Frösö Strand. Ordförande Jorunn Åhlberg hälsade de cirka 50 medlemmarna, som trots kylan, kom till mötet. Vi startade med sedvanligt möte och information om vår ekonomi, kassör Nils Eriksson redogjorde för budgeten och konstaterade nu att inför bokslutet ser det mycket bra ut. Sedan fick vi rapport av Agneta Andersson som redogjorde för vårens studiecirklar och dess startdatum. Nya cirklar att anmäla sig till är Släktforskning på ABF databaserad samt Datacirkel med Windows 7 och 8. Eventuellt kommer det också att starta en trafikcirkel.

Vi fick veta att man inte behöver göra någon registrering till Smart Senior för att kortets rabatter ska gälla. Vi påmindes om vår folder för viktiga telefonnummer där ska numret 113 13 införas. Till 113 13 kan allmänheten ringa då man vill ha information om allvarliga olyckor som en stor trafikolycka eller brand, eller vid kriser som exempelvis större stormar, översvämningar eller sjukdomsutbrott. 113 13 är ett nationellt informationsnummer som infördes i Sverige den 11 mars 2013. Numret är ett stöd för kommuner och andra ansvariga aktörer och förmedlar information till allmänheten vid allvarliga olyckor och kriser i samhället. Allmänheten ska också via tjänsten kunna lämna information om allvarliga olyckor och kriser.

Vi bjöds på gott kaffe och smörgås. Arnes Trio underhöll med glad sång och musik samt roliga historier.

Kalle Alander kom och berättade från SKPF:s trafiksäkerhetskonferens i Mariehamn, som han varit på. Där deltog 22 ansvariga från SKPF:s alla avdelningar från Kiruna i norr till Ystad i söder. Många olika föreläsare var på plats, här nämndes bland annat vår förbundsordförande Sam Sandberg samt Leif Pettersson som sitter i trafikutskottet. Glädjande siffror att redovisa var bland annat om den nollvision som vägverket har, där syns tydliga positiva siffror på minskat dödstal i trafiken. En förklarande faktor är alla mitträcken som finns utefter våra vägar. Han frågade också om vi vet vilken som är den farligaste vägen? Ingen gissade rätt – vägen mellan sängen och toaletten, där händer flest olyckor för oss äldre.

Man arbetar fortsatt med förebyggande åtgärder i hemmet och talade om att i Göteborg får personer över 65 år gå till apoteket och få gratis halkskydd. Ett mycket bra initiativ.

Vi fick också tips om en bra hemsida och Seniorkollen. Kalle fick frågan om det inte pratats om reflexer. Jo då det var en viktig fråga på konferensen tillsammans med alla övriga förebyggande insatser.

Jorunn informerar att nästa medlemsmöte är den 11 februari klockan 16.30 på Frösö Strand, föreläsare då blir Ingrid Krylén från konsumentrådgivningen.

Jorunn tackade alla närvarande och underhållare. Kvällen avslutades med sedvanlig lottdragning.

Britt Wikman