Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skotten i Ukraina

Annons

Vad var det egentligen som hände då gatans parlament lyckades störta presidenten och regeringen i Ukraina? Beskrivningar och bedömningar är diametralt olika sett ur ett öst- respektive västperspektiv. I ryska medier sägs att det var en statskupp genomförd av delvis fascistiska och halvfascistiska element. Därför är den nya kuppregeringen illegal. Med sina starka nationalistiska, fascistiska och ryssfientliga krafter hotar den också den rysktalande befolkningen i östra Ukraina.

I många västmedier är bilden den motsatta. Här är det fredliga demonstranter som påhejade av Putin och Ryssland attackeras av beväpnad kravallpolis och insatsstyrkor. Dödsskjutningarna av 70 demonstranter leder till en upplösning av regimens maktstruktur i parlamentet där Regionernas parti (RP) bryter samman och liberala, demokratiska krafter kan ta över och avsätta presidenten på laglig väg. Han smiter iväg med svansen mellan benen till sina ryska vänner. Och nu hotar Ryssland Ukraina i vrede över folkets revolution och för att Ukraina knyts närmare EU.

Då allt fler nationalister av olika schatteringar och fascister strömmar till Majdan blev demonstrationerna allt mer militanta, med ockupation av flera offentliga byggnader. Den 18-22 februari sker en dramatisk upptrappning då flera inblandade grupper börjar skjuta skarpt på varann; poliser och Berkut (specialpolis) Titushky (huliganer som stöder RP) demonstranter från Svoboda och Pravy Sektor samt okända skyttar från en central byggnad. 100 personer dödas. Det ska visa sig att dessa skjutningar får en avgörande betydelse för hur regimen Janukovitj störtas.

Demonstranterna på Majdan accepterar inte överenskommelsen mellan Janukovitj och oppositionen den 21 februari. Pravy Sektor kräver att hela den gamla regimen ställs inför rätta, att RP och kommunistparitet ska förbjudas. Euromajdans ledare Andriy Parubiy kräver omedelbart nyval och Janukovitj omedelbara avgång. Automajdan ställer samma krav.

Valodymyr Purasiuk, militant aktivist från Lviv (Pravy Sektors starkaste fäste) hotar Janukovitj med att om han inte avgår senast kl 10.00 nästa dag (22 februari) ska aktivisterna komma efter honom. En statskupp ska genomföras och Janukovitj får ta konsekvenserna (underförstått det kommer att gå likadant med honom som för den rumänske diktatorn Nicolae Ceausescu). Flera talare på Majdan stöder detta.

På morgonen den 22 februari är alla poliser, kravallpoliser och insatsstyrkor borta från Majdan. Parlamentet, presidentpalatset och regeringsbyggnaden är obevakade, övergivna. Janukovitj är försvunnen. Janukovitj maktbas har rämnat pga. det obehag, förvirring och kaos som dödsskjutningarna skapar bland politikerna En springande punkt är vem eller vilka det var som sköt skarpt mot demonstranter och poliser. Vi kan fråga oss vem och vilka som kan ha haft intresse av att skjuta både demonstranter och poliser för att skapa en krissituation och panik i parlamentet. 

Alf Ronnby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel