Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skottdramat i Strömsund: Chefsåklagaren misstänker inget brott från polisens sida

Chefsåklagare Maria Sterup har tittat på den anmälan som upprättades efter att polisen valde att inte rycka ut till en misstänkt skottlossning i Strömsund i slutet av juli. "Jag ser inget brott från polisens sida", säger hon.

Läs mer: Asylsökande besköts – polisen valde att inte inte rycka ut

Ärendet som Maria Sterup har bedömt handlar dels om att en anmälan inte upprättades i direkt anslutning till de omskrivna händelserna i Strömsund, dels att polisen gjorde bedömningen att inte åka ut direkt till platsen när larmet kom. Det är polisen som själva anmält händelsen.

– När det gäller den första delen så trodde man från början att det inte gjorts en anmälan under samma kväll, men i efterhand har det framkommit att en sådan visst upprättades i direkt anslutning till händelsen, så det är avskrivet, säger Maria Sterup.

I fallet med utryckningen konstaterar hon att polisens beslut inte kan ses som ett brott.

– Jag kan inte se att den enskilde handläggaren har begått någon kriminell handling i samband med den bedömning som gjordes med det inkommande larmsamtalet. Polisen har sina egna rutiner och tar beslut från fall till fall. Det är något som polisen själva får titta på, säger Maria Sterup.

Något som polisen också kommer att göra. Micael Säll Lindahl är biträdande chef för polisregion nord.

– Det är precis det vi håller på med just nu. Vi har satt igång intervjuer med alla inblandade, går igenom bandinspelningar och tittar på vad som kan ha gått snett, säger Micael Säll Lindahl, som bedömer att utredningen kan ta ett par veckor.

Han poängterar att syftet inte är att måla ut någon enskild syndabock.

– Meningen med utredningen är att gå till botten med vad som skett, lära sig av det och dra rätt slutsatser i framtiden. Sen får vi se om det begåtts något disciplinärt fel. Det viktigaste för oss är att vi tar det på allvar och lär oss av eventuella misstag.

Precis som i fallet för åklagaren utreder polisen två delar av händelsen. Micael Säll Lindahl menar att det är orättvist att peka ut regionledningscentralen (RLC) innan man kan fastställa något från den interna utredningen.

– Vi tittar på varför den anmälan som gjordes inte syntes förrän i efterhand. Något har gått snett där, för vi ska ha koll på ärendeflödet. Men det är inte säkert att det är hos RLC det brustit, vi måste ju först veta vad som har skett, säger han.

Sedan tidigare pågår förundersökningar efter att anmälan inkommit om dels hemfridsbrott, dels olaga hot och misshandel efter konfronationen i Strömsund. Senast i onsdags sa åklagare Stefan Ekeroth att det finns en skälig misstanke i det senare ärendet. Polisen har inte beslagtagit något vapen i samband med händelsen.

– Jag kan inte gå in på varför polisen inte beslagtagit något vapen, säger Stefan Ekeroth, som inte kan ge mer information om förundersökningarna i nuläget.

Läs även:

Husägare anklagad för skjutning gör egen anmälan – om hemfridsbrott

Åklagare om skottdramat i Strömsunds kommun: "Det finns skälig misstanke"

Flicka uttalar sig efter skottdramat i Strömsunds kommun: "Han höll i ett stort vapen"

Asylsökande besköts - polisen valde att inte rycka ut