Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sköts kyrkan bäst i Härnösand?

Öppet brev till Härnösands stiftsstyrelse: Härnösands stift har beslutat att stänga sitt kansli i Östersund. Med erfarenhet från stiftsarbete i Skara och Härnösands stift finner jag det vara ett märkligt beslut av tre skäl: pastoratens behov, stiftets ekonomi och jordens klimat.

Vilkas behov ska stiftets verksamhet svara mot? I slutet av 60-talet var jag en period stiftsadjunkt för ungdomsarbetet i Härnösands stift.  Min målgrupp var församlingarna och mitt uppdrag var att bistå dem i deras konfirmand- och ungdomsverksamhet. Därför var både jag och stiftskonsulenten för konfirmand- och ungdomsarbete placerade vid kansliet i Östersund. Resvägarna blev därigenom väsentligt kortare till de församlingar vi skulle betjäna.  Under några år har jag även varit stiftsadjunkt för turism och fritid i Skara stift. Då var jag placerad på regionens turistcentrum eftersom målgruppen var turister. När jag var stiftsadjunkt för själavård i Härnösands stift hade jag kansliet i Östersund som bas ett par dagar per månad.

Det som bäst passade målgruppen var avgörande för min stationering som stiftsarbetare.

När stiftsstyrelsen, några gånger per år skulle behandla ungdomsfrågor respektive turistfrågor kallades jag till sammanträde i stiftsstaden. Det blev direktkontakt mellan beslutsfattare och verkställande tjänsteman. En god grund för goda, genomtänkta beslut.

Det finns fördelar med ett stort kansli. Det trevligt och kreativt att sitta och fika med kollegor. Många kloka idéer och planer kläcks vid sådana möten. Jag har dock svårt att tro, och min erfarenhet stöder mig, att dessa möten är viktigare än närheten till målgruppen. I dag har vi Internet, Skype, mail, sms, etcetera vilket ger en snabb och omedelbar kontakt för planering. Men församlingarna betjänas bäst på plats. Eller menar stiftstyrelsen att församlingarna, även i Jämtland/Härjedalen betjänas bättre från Härnösand än Östersund?

Så till den ekonomiska aspekten. Vari ligger kostnadsvinsten i att ha personal som ägnar timmar åt bilkörning? Att stationera all personal i Härnösand innebär 2-3 timmars resa, enkel väg för varje besök i de västra delarna av stiftet. Arbetstimmar i bil som kunde användas effektivare. 

Slutligen handlar det om vårt klimat. Som kyrka och förvaltare av Guds skapelse måste vi tänka på vad som är bäst för miljön till och med om det skulle bli ett dyrare alternativ. Vårt stift är glest befolkat och ännu glesare är det på allmänna kommunikationsmedel. Enda möjligheten är att köra bil. Om man utgår från Härnösand blir det 40-50 mil extra när man ska besöka församlingar i Jämtland och Härjedalen. En helt onödig belastning av vårt klimat även när man kör en miljövänlig bil.

Så tänk om med hänsyn till församlingarnas behov, stiftets ekonomi och jordens klimat.

Lars-Edvin Nilsing

Pensionerad stiftsadjunkt, Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel