Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoterförare intog skolbänken

/
  • Minus 27 grader var det i Älven, Oviken, i går, vilket gjorde att Ovikens snöskoterklubb hade svårt att få i gång sina maskiner.
  • Rekordmånga vill utbilda sig till skoterförare. Ovikens snöskoterklubb utbildade i helgen 28 nya förare.   Foto: Sandra Högman
  • ”Vi får åka på fler och fler tillbud där snöskotrar är inblandade”, säger Rickard Svedjesten, fjällräddare.
  • ”Snöskoter är ett bra sätt att ta sig fram på – framför allt nu på lovet när turisterna tar över vägarna”, säger Tobias Andremo.
  • På grund av det kalla vädret var det svårt för Rasmus Åsell, 16 år från Borgen, och hans kurskamrater att få igång snöskotrarna under helgens förarutbildning.

Intresset för skoteråkning är just nu rekordstort i Jämtland.
Aldrig förr har skoterklubbarna utbildat så många skoterförare.
I helgen utbildade Ovikens snöskoterklubb 28 förare – och fler står på kö.

Annons

– Det är extremt många som har hört av sig och vill vara med på våra utbildningar. I normala fall brukar vi ha två kurser per säsong, men nu måste vi ha fler eftersom det är så många intresserade, säger Bosse Eriksson, ordförande för Ovikens snöskoterklubb.

Vad det stora skoterintresset beror på vet Bosse Eriksson inte säkert, men han tror att den ökade risken för böter bidrar till att allt fler anmäler sig till skoterklubbarnas förarutbildningar.

– Förut var det inte så noga, men fler och fler tycker att det är viktigt att köra lagligt, säger han.

Under den förarutbildning som Ovikens snöskoterklubb i helgen arrangerade har de 28 deltagarna bland annat fått lära sig vilka regler och lagar som gäller vid skoterkörning, hur en skoter är uppbyggd, hur viktigt det är att inte kombinera skoterkörning och alkohol och hur man gör för att få loss en skoter som har kört fast.

I går besökte polisen och representanter från fjällräddningen de blivande skoterförarna för att informera om hur en skoteråkare bör agera i olika situationer.

– Vi får åka på fler och fler tillbud där snöskotrar är inblandade, säger Rickard Svedjesten, fjällräddare.

– Bland annat har det blivit sport bland för vissa skoteråkare att ta sig upp så högt som möjligt på en fjällsida, vilket kan vara livsfarligt. Skoteråkarna kan utlösa stora raviner, fortsätter Rickard Svedjesten.

Även polismannen Kjell Johansson från Svenstavik fanns på plats på Ovikens snöskoterklubbs utbildning i går. Han har varit på flera olycksplatser där skoter varit inblandad.

– Det är viktigt att skoteråkarna vet hur de ska agera i olika situationer, säger han.

Naturligtvis har det också blivit en hel del skoteråkning under helgens utbildning, även om det inte blivit lika mycket som planerat på grund av det kalla vädret.

– Vi måste se till att alla kan köra skoter även om de inte måste genomföra någon form av uppkörning för att få sitt förarbevis, säger Bosse Eriksson.

– Men det är lugnt. Det här gänget är duktigt på att köra, fortsätter han.

De tre utbildningsdagarna avslutades i går med att samtliga kursdeltagare skrev ett skriftligt teoriprov.

Timmarna före provet var deltagarna inte ett dugg nervösa.

– Det är nog ingen konst att klara av det där, säger Tobias Andremo, 16 år från Gräftåvallen.

Mer läsning

Annons