Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skoterförare döms för att ha kört utanför led vid fjället Ansätten

Fyra personer åkte snöskoter i Oldflån-Ansättens naturreservat i februari i fjol. När de körde utanför markerade leder bröt de mot lagen. Nu döms de till böter.

De befann sig vid Ansätten när vädret plötsligt blev sämre. Sällskapet, bestående av två kvinnor och två män i 30-årsåldern från Hälsingland, bestämde sig då för att köra till Jänsmässholmen.

De använde en GPS för att köra på rätt led, men GPS:en var inte uppdaterad. Alla i sällskapet säger att de inte såg att ledmarkeringarna upphörde.

De upptäcktes av en naturbevakare som såg dem komma körande på rad efter en gammal leds sträckning, en led som slutade användas 2016.

Tingsrätten menar att det tveklöst att sällskapet åkt skoter där det inte är tillåtet i ett naturreservat. Sikten var inte heller så dålig att skoteråkarna inte såg var de körde. Rätten konstaterar också varje förare är skyldig att ta reda på var man får åka.

Rätten dömer var och en till 40 dagsböter.

Ingen skada skedde dock på grund av körningen utanför led, så rätten jämkar dagsbötesbeloppet till 60 kronor. Totala böterna blir därmed 2 400 kronor per person.

---

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon? Ladda ner här:

ÖP:s iPhone-app eller  ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app eller  LTZ:s Android-app