Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skoteråkarna: "Det är ingen stor konflikt"

Skoteråkarna i länet vill nyansera bilden av konflikten mellan åkarna och markägarna i länet.

LT berättade nyligen om att det råder en stor konflikt mellan skoteråkare och markägare. Mest infekterad ska den vara i Jämtlands län.

– Jag kan bara utgå från det våra medlemmar säger och Jämtland är det län som vi upplever där det är mest konflikter, säger Sofia Lindblad, näringspolitisk expert på LRF.

Man Jan Sund, SSCO, Sveriges snöskoteråkares centralorganisation, håller inte med om bilden som LRF målar upp.

– Är problemet verkligen störst länet?

– Man får uppfattningen att alla skoteråkare är ute och åker utanför lederna och förstör. Och att alla markägare är förbannade. Så illa är det faktiskt inte, långt därifrån, säger han och påpekar länet har den hårdast reglerade terrängen i hela Sverige.

– Egentligen är det minst körning utanför lederna i Jämtland. Det är mycket mer körning utanför lederna i exempelvis Norrbotten.

Ett bekymmer just nu är dock snötillgången.

– Ett problem vi har den här vintern är att vi har väldigt lite snö, till exempel här i Östersund. Det är ett problem som ställer till det för en del markägare att det åks på lite snö. Då kan det lätt bli isbränna, säger Jan Sund.

– Men det försöker vi framhålla kraftigt i utbildningssammanhang; att vara uppmärksam på skoterkörning där det finns lite snötäcke.