Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skördaren tillbaka i skogen

Som en smaragd lyser den åter i skogsdjupet, landets mest välkända skogsmaskin under senare år, Höglunda Skogs John Deere- skördare.

Maskinen blev en rikskändis när den i januari gick genom isen i en myr norr om Brynjegård på gränsen mellan Ragunda och Östersunds kommuner.

– Det är faktiskt nykänsla i den, säger ägaren Christer Backlund, Höglunda, öster om Stugun.

Efter runt två miljoner kronor i form av bärgning och reparation och en ståtid på tre månader brakar den åter fram med full kraft i bestånden.

LT hälsade på det pånyttfödda vidundret och dess uppvaktning i samband med en service i skogen sydost om Stugun..

Där arbetar maskinen just nu för SCA Skog AB:s räkning, ett företag som iklätt sig skulden för vinterns stora plums och som lämnat sin drabbade entreprenör i Höglunda ekonomiskt bistånd under ståtiden.

– Utan den hjälpen hade det här gått åt helsike för oss, säger Backlund, som kan konstatera att smällen trots allt stöd kostat hans företag ”ett par hundra tusen”

– Vi överlever, men vi går emot ett nollresultat i år.

– Händelsen blåste företaget på årets förmodade vinst.

Maskinen gick genom isen när Peter Hammar skulle köra ut den till en avverkningsplats.

Han körde på en väg som SCA preparerat genom terrängen och som bedömdes ha tillräcklig bärkraft för att hålla för den 25 ton tunga pjäsen.

På väg över ett vattenhål i en myr brast isen och skördaren gick till botten.

Tack vare att maskinen blev liggande på höger sida lyckades Peter utan större ansträngning ta sig ur den genom hyttdörren på vänster sida och rädda sig.

Maskinen blev hjälplöst liggande halvt under vatten i tre veckor innan man i en massiv insats av bärgningsbilar och en grävmaskin lyckades få upp ekipaget på fast mark.

Enbart bärgningen belöpte sig till 39 0 000 kronor plus moms.

Till detta kommer den omfattande insats som entreprenadföretaget Jämtzäta under ledning av Staffan Jämtgård, Stugun, gjorde för att bygga väg och underlag för bärgningsmaskineriet ut till den sjunkna skördaren.

Efter bärgningen kördes maskinen för avtining till Jämtzätas lokaler i Stugun varefter det bar iväg till verkstad i Sundsvall.

Där har Dille Maskin bytt hela elsystemet och även uppgraderat hyttens inredning.

Hur mycket renoveringen kostat vet inte Christer Backlund, men enbart materialet till elsystemet gick på en kvarts miljon.

– 1,5 miljoner plus moms är nog ingen dålig gissning.

Maskinen har nu varit i bruk ett par veckor.

– Och nu ska den få gå några år till.

Höglunda Skog driver sin verksamhet med två avverkningsgrupper om vardera en skördare och en skotare.

Företaget sysselsätter åtta personer.