Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköna maj välkommen

Sitter på balkongen och gonar mig i försommarvärmen. Trafiken nedanför mina fötter mal på. Lyfter emellanåt blicken från korsordet och tittar på bilarna. Men hallå!

Annons

Det är ju samma bilar som återkommer, ideligen. Stora bilar och små. Skåpbilar och en och annan amerikanare. Nyare och lite halvgamla. Men varifrån kommer dessa trafikanter? Känner de varann? Och varför sitter de och kör fram och tillbaka en solig helgdagskväll? De kanske firar sina nypåsatta sommardäck? Eller är det bara vårkänslor. Man kan ju inte rusa ner och fråga.

Andra vårtecken gör en lite bekymrad. Titta på syrenhäcken! Stora knoppar som kan slå ut närsomhelst. Redan så här i slutet av april. Förstår de inte hur riskabelt det är? Kära nån, förr i världen satte man syrenkvistar i midsommarstången. De kunde ju ha vett att hejda sig fram till pingst, eller hur?

Men eljest är det tveksamt med vårtecken. Vi har liksom inte riktigt hämtat oss efter att snön helt plötsligt bara försvann i jordens innandömen.

Det kan inte ha varit någon tjäle, säger de-som-förstår-sig-på. Jo då, svarar jag efter att förgäves försökt dra bort fjolårsljungen på makens grav. Den satt som sten.

Dock grävs det och räfsas lite löv här och där, och Storsjön ser ut att vilja bli av med sitt istäcke. Färgen växlar mellan djupblått och grått. ”Rutten” säger meteorologerna om vårisarna.

Ja, det är endast att låta studentsångarna brista ut i

Sköna maj välkommen

till vår bygd igen!

Mer läsning

Annons