Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skön trio i tivoliäventyr

Östersund Jag tänker tivoli när jag sätter mig i den förväntansfullt fullsatta sporthallen. Foajéns kom och köp, trollerigrejer till salu, den vimlande folkmängden. Det är en liknelse som håller i sig – på gott och ont. Fart och fläkt och skratt, fantastiska kostymer, härligt karamellgrällt med e-nummer man inte vill veta något om, musikalnummer som vindlande karuseller – och svårigheten att hitta ett lugn att vila sig i en stund – det periodvis blir det rätt skrikigt och jag längtar efter andra regilösningar. Vi sitter långt fram där det uppmickade ljudet är på en jobbig nivå men kanske behövs för att nå Sporthallens sista rad.

En gigantisk bok dominerar scenografin och ger enkelt och effektfullt nya fonder. Stina Erikssons Dorothy önskar sig till landet ovan regnbågen och stormen för henne till Oz – men hur ska hon komma hem? Trollkarlen i Smaragdstaden kan hjälpa henne och på vägen dit möter hon en skön trio – som är en stor del av behållningen: Robert Rydberg med lealös fågelskrämskomik, Kim Sulockis stela berörande Plåtman på jakt efter hjärta och Markoolio som snyggt blottar rädslan bakom rivig rockrytaryta. Stina Eriksson skulle behöva komma mer till sin rätt som Dorothy, i det illustra sällskapet blir hon lite osynlig som rättrådig färdledare. En elak häxa, flygande apor, småfolk och en god fé kantar vägen. De sju barn som medverkar är skickliga. Tobbe Trollkarl trollar med komiska illusionsbrott. Sensmoralen: Det du söker hittar du inom dig – längs vägen.

Viljan är att ta historien (boken kom 1900, filmatiseringen 1939) in i 2000-talet. Musiken bär på en mängd moderna influenser, det är rockigt, poppigt, bluegrassvängigt och en hel del techno. Bäst funkar det i det myllrande musikalnumret i Smaragdstaden där det visuella med koreografi och fantasieggande kostymer smälter samman med storslagen musikalstil för att snabbt växla över i technobeats – och tivolikittlingen i maggropen är där.