Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skön seger för vänstern

Annons

Det blev fest för Francois Hollandes anhängare i går, trots att det var osäkert in i det sista. Frankrike får nu sin första vänsterpresident sedan Francois Mitterrand avgick 1995. Segern är vunnen, men problemen är inte lösta.

Den franska vänstern har ett lågt förtroende och det finns en stor spricka mellan de som styr landet och de styrda. I den sprickan har det sipprat, eller snarare vällt, fram ett stöd för extremhögerns kandidat Marine Le Pen, som fick 17,9 procent i den första valomgången. Men det räckte inte till att delta i gårdagens andra omgång, som stod mellan Hollande och den sittande presidenten Sarkozy.

Frankrike har samma problem som övriga Europa. Många arbetares rättigheter kan inte garanteras, den ekonomiska krisen har bidragit till en växande arbetslöshet och ett rasistiskt tankesätt sprider sig. Främlingsfientligheten är dessutom en av de frågor som dominerat den franska valrörelsen. Men Sarkozys löften om begränsad invandring, hårdare gränskontroller och protektionism gick inte hem.

I skuggan av gårdagens franska val gick både serber och greker till valurnorna. När det första resultatet kom från en grekisk partilokalundersökning kom i går kväll, visade det sig att nynazisterna i partiet Gyllene gryning tagit sig in i parlamentet för första gången på 40 år. Störst såg högerpartiet ”Ny demokrati” ut att ha blivit. Och en stor majoritet av väljarna har indirekt sagt nej till ett fortsatt deltagande i eurosamarbetet.

Det är tydligt att starka splittrande krafter är i rörelse i Europa. Mot den bakgrunden känns det som en enorm lättnad att det blev Francois Hollande och inte Nikolas Sarkozy som tog hem segern i Frankrike i går.

Annons