Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skön och ärlig dokumentation av svensk folkmusik

/
  • Astrid Pullar och Rickard Näslin har spritt svensk folkmusik under en turné i Frankrike. I samband med turnén gjordes också en skivinspelning.

Mellan triol och sextondel är titeln på en cd med svensk folkmusik som inspelats i Radio France studio Ocora i Frankrike, skivan ingår i en serie med folkmusik från olika länder.

Annons

Medverkar gör två av vårt läns folkmusiker, Rickard Näslin och Astrid Pullar. Förutom dem finns musikerna Mattias Pérez, Nina Pérez och Daniel Pettersson med på skivan. Inspelningen kombinerades också med en turné i Frankrike.

Daniel Pettersson är en namnkunnig nyckelharpist och på denna skiva visar han vilken god musiker han är, här både på nyckelharpa och härjedalspipa. Härjedalspipan får glädjande figurera på fler spår och det är intressant på vilket sätt han närmar sig musiken med den.

Mattias Pérez gitarrspel är också ett lyft, stadigt och intressant som ger en god grund att stå på både rytmiskt och harmoniskt.

Svänger ordentligt gör Lägespolskan från Glava, Slängpolskor och Kristian Medley.

Jag gillar också det som Rickard Näslin och Astrid Pullar på munspel respektive cittra gör med Lapp Nils Polskan, det känns som de närmat sig traditionstyngd musik med nyttig distans och glimten i ögat. Lommen/Gällbo-Jonas Polska växte också efter flera lyssningar, härligt sätt att vidareutveckla musiken på, på ett respektfullt sätt.

Rickard Näslins egna Gamla Rödövalsen är en höjdare, varm och skön, ett bra spår att avsluta skivan med.

Detta är en CD som speglar och dokumenterar svensk traditionell folkmusik. Inga stora ambitioner att förnya och vidareutveckla utan mer att återuppliva och dokumentera musiken och föra den vidare.

En del spår blir för mig tyvärr lite stillastående. Mittpartiet på skivan hade kanske mått bra av att blandas med det andra materialet lite för att få mer variation. Jag hade också gärna hört fler spår där alla av skivans musiker medverkade.

Jag tycker ljudbilden på skivan känns lite naken och distanserad, men å andra sidan så kanske är det precis det som jag gillar. Inget trixande med förbättrande åtgärder utan musiken rakt på. Inget som döljer eventuella skavanker, på gott och ont.

Skönt och ärligt.

Mer läsning

Annons