Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolverket backar om förslaget att stänga ner jaktutbildningar – utbildningen på Torsta får vara kvar

Det blir ingen nedläggning av jaktutbildningen på Torsta. Skolverket tar nu tillbaka sitt tidigare förslag om att lägga ned alla gymnasiala jaktutbildningar i syfte att minska risken för skolskjutningar.

Under onsdagen släppte Skolverket ett remissförslag där de föreslog att samtliga jaktutbildningar på Sveriges gymnasium skulle läggas ned, detta för att minska risken för skolskjutningar. När LT träffar några elever och lärare på jaktprogrammet på Torsta har Skolverket ännu inte dragit tillbaka förslaget.

– Det här är grundat på orealistiska jämförelser. Man jämför med skolskjutningar i USA där det är lättare att få tag i vapen. Här är alla vapen alltid inlåsta, så är det ju i hela Sverige. Det måste vara bättre att vi har en utbildning där vi får lära oss på riktigt hur man hanterar ett vapen, säger Linn Zwahlen och får medhåll av sina klasskamrater Per-Erik Svensson och Joakim Eklund. De är tre av åtta elever i årskurs ett och säger alla att de inte skulle ha valt utbildningen ifall jaktdelen inte ingått.

– Jag tror inte utbildningen skulle vara attraktiv ifall inte jakten finns med. Det är som att gå en skogsutbildning utan att fälla träd, säger Ulf Moe, lärare på skog- och jaktprogrammet på Torsta.

Ulf Moe tycker att det är en kränkande jämförelse, att jaktutbildningen ska förknippas med elever som utför masskjutningar.

– Det hänger inte på verktygen i utbildningen, oavsett utbildning, utan på människan bakom.

Förslaget fick kritik från fler än elever och personal på Torsta, så mycket kritik att Skolverket under torsdagen tvingades backa och ändra sitt förslag. I stället för att jaktutbildningen helt ska utgå så är tanken nu i stället att "Det inte längre ska vara tvingande för eleverna att hantera vapen och jaga för att lära sig viltvård. Förslaget innebär att vi vill förändra ämnet så att en elev kan bli godkänd i ämnet skog, mark och vatten utan att jaga och hantera vapen, skriver Skolverket på sin hemsida och fortsätter:

”Förslaget innebär att naturbruksprogrammets viktiga nuvarande utgång mot jakt och viltvård blir öppnare och möjlig att gå även för de elever som inte vill delta i jakt eller hantera vapen. Förslaget innebär alltså inte att någon jaktutbildning ska läggas ned. Det kommer att vara fullt möjligt för de skolor som vill ge utbildning i jakt och att hantera vapen att göra det.”

Innan kritiken lät förslaget " Skolverket föreslår att kurserna jakt och viltvård 1,2 och specialisering ändras genom att samtliga moment som har med jakt att göra utgår. Detta eftersom den allmänna samhällsutvecklingen har gått mot en ökad restriktivitet i synen på vapen och vapenhantering, varför Skolverket gör bedömningen att jakt inte längre bör finnas inom gymnasieskolan".