Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolresa för gemenskapen

Annons

Vanligt scenario i skolavslutningstider är att klassens inofficiella ledargäng gör en ”sista natten med gänget-resa”, en rejäl sol-, bad- och röjresa . Av olika skäl, inte minst ekonomiska, är en del klasskamrater utanför, inte bara under själva resan utan även under den långa planeringen.

När nu Frostvikens skola har ett inarbetat koncept mot detta motarbetas det av alla Strömsunds rektorer inklusive skolchef, barn- och utbildningsnämnd. Rektor Lundberg betonar nämligen att det inte är han själv som fattat beslutet! Nähä.

Enligt rektor handlar det om två veckors ledighet, varav han ”får” bevilja tio dagar, enligt eleven gäller det en vecka, det vill säga fem dagar plus en lovvecka. ”Hade det varit en kortare resa hade det kanske kunnat vara annorlunda och så vidare”; anger läroplanan tids- eller avståndsmått angående studieresor?

Nog tror jag att det finns pengar till ”tid- och vikariekostnader och en massa stök” (direktcitat ur tidningen), nog tror jag att barn- och utbildningsnämnden har pengar till detta med tanke på det fantastiska i att planerna finslipats under nio(!) år,  otroligt att alla får vara med på en utlandsresa helt olikt alla andra! 

Ta tillvara att det finns lärare som forfarande jobbar på detta vis!

Erbjud andra skolor i Strömsund samma lilla förmån, för rättvisans skull, för avundsjukans bekämpande.

Minska på dyrbara antimobbningpengar (utbildningar och ordrika handlingsplaner) och hitta gemensamma positiva utmaningar för eleverna i stället. Låt de som har möjlighet utvecklas. 

Kostsamma antimobbningesurser till Frostviken?

När en glassig friskola i Stockholm genomför diverse projekt behöver de nog inte stångas mot tjuriga och trångsynta överhuvuden.

Lisbeth Svensson 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel