Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolorna i Västbygden och Ytterån läggs ner - ännu en gång

Förvaltningsrätten i Härnösand sätter stopp för beslutet att behålla skolorna i Västbygden och Ytterån. Politikerna har inte visat hur de båda skolorna ska finansieras. Det innebär att de båda läggs ner inför höstterminen.

Annons

Först nedläggning, sedan inte nedläggning, och nu nedläggning igen. Eleverna i de båda skolorna i Västbygden och Ytterån måste ännu en gång ställa in sig på att byta skola. Förvaltningsrätten i Härnösand fattade i tisdags ett beslut som innebär att skolorna kommer att läggas ner inför höstterminen.

Bakgrunden till rättens beslut är att tolv privatpersoner har överklagat kommunens vändning i skolfrågan. De anser att beslutet från 28 december 2009 ska gälla. Beslutet då var att de båda skolorna skulle läggas ner. Men efter att två medborgarförslag lämnats in under våren så ändrades beslutet i fullmäktige den 9 juni.

Överklagandet går ut på att beslutet den 9 juni strider mot kommunallagen eftersom ledamöterna i kommunfullmäktige beslutat om en utgift utan att ta ställning till hur den ska finansieras. Förvaltningsrätten har nu bestämt att kommunfullmäktiges beslut från den 28 december 2009 ska gälla tills vidare.

Vänsterpolitikern Jörgen Blom stöttade förslaget att behålla skolorna. Förvaltningsrättens beslut innebär ett bakslag för honom och han inser nu att det hade varit bra om beslutet finansierats på ett tydligare sätt.

– Så här med facit i hand så kanske vi skulle ha lagt in kronor och ören i det här beslutet men samtidigt så hade vi ju fattat ett beslut om budgetramen och de här små pengarna ryms gott och väl inom den.

Han anser inte att de 600 000 till 800 000 kronor det handlar om är så stora summor att de inte hade kunnat finansieras inom den redan beslutade budgeten.

– Vi pratar om så i sammanhanget marginella belopp. Det här är vad vi skämtsamt brukar kalla felräkningspengar, säger Jörgen Blom.

Kommunalrådet Maria Söderberg (C) röstade för att skolorna skulle läggas ner och tycker att förvaltningsrättens beslut känns bra.

– Jag tror det här är bra för barnen och för planeringen. Att man nu har en linje att gå efter inför hösten.

Hon är däremot kritisk till de som stod bakom beslutet att behålla skolorna.

– Jag lyfte frågan om finansiering flera gånger i debatten. Men det kom inget sådant yrkande, konstaterar hon.

Exakt när förvaltningsrätten kommer med en slutgiltig dom i frågan är osäkert.

– Jag kan faktiskt inte säga exakt när avgörandet kommer. Parterna ska få yttra sig och sedan ska vi handlägga det här ärendet innan en domare och två särskilda ledamöter ska fatta beslut, säger Therese Flodin som är förvaltningsrättsnotarie.