Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolor som hotas i länet

Vänsterpartiet har sedan tidigare gett de svenska väljarna ett entydigt besked. Vinster i välfärden är något de aldrig kan acceptera och de kommer inte stödja en Socialdemokratiskt ledd regering om de inte får gehör för detta krav. Socialdemokraterna har konsekvent undvikit att kommentera det faktum att de rödgröna är djupt splittrade i skolfrågan som knyter nära an till detta.

I förra veckan nådde den totala osäkerhet kring vad ett regeringsskifte får för konkreta konsekvenser för skolpolitiken nya nivåer. Då beslutade det största distriktet inom Socialdemokraterna (Skåne) att möjligheten att välja skola ska tas bort. Det går emot vad S partiledning tidigare sagt men är i samklang med Vänsterpartiets politik.

Nya Moderaterna tillskriver det fria skolvalet ett oerhört högt värde. Vår övertygelse är att unga tillsammans med sina föräldrar är bäst lämpade att själva välja skola. Vi vill inte lägga det valet i kommunpolitikers händer, då vi helt enkelt inte tror att de kan veta vad som passar alla kommunens unga bäst.

Att avskaffa det fria skolvalet och förbjuda vinster i välfärden skulle leda till att följande verksamheter i Jämtlands län måste läggas ner.

Östersund:

Förskolor: Kids2home, Bikupan, Emanuel, Guldkusten, Humlan, Knallhatten, Litsongan, Solen, Solkatten, Trollmax, Trädet, Tummelisa, Öbarna.

Grundskolor: Prolympia, Frigga, Vidar, Böle.

Gymnasieskolor: Sjöllins gymnasium, Storsjögymnasiet, Östersunds gymnasieskola.

Strömsund:

Torsängs förskola

Grundskola: Bodums friskola .

Härjedalen:

Förskolor: Myltan, Sörgården, Kongron.

Gymnasium: Fjällbyns gymnasieskola.

Berg:

Förskola och grundskola: Kövra.

Krokom:

Gymnasium: Dille gårds gymnasium.

En reform av denna omfattning skulle inte gå obemärkt förbi i Jämtland och Härjedalen. Väljarna förtjänar därmed ett tydligt besked, vilken skolpolitik vill Socialdemokraterna föra och vilka garantier ger de svenska friskolor?

Saila Quicklund (M), riksdagsledamot

Elisabet Sjöström (M), ledamot Barn- och utbildningsnämnden Östersunds kommun

Åse Ehnberg (M), Vice ordf. Barn, kultur- och utbildningsnämnden Strömsunds kommun

Pontus Nissblad (M), ledamot Nämnden för bildning, fritid och kultur Härjedalens kommun

Leo Olofsson (M), 1:e Vice ordf. Barn- och utbildningsnämnden Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel