Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolor får kritik för brister i språkundervisningen

Undervisningen i moderna språk på Prolympia drar på sig en del kritik från Skolinspektionen.

40 grundskolor i landet har synats av Skolinspektionen när det gäller undervisningen i moderna språk, som avser tyska, franska och spanska.

I Östersund har Prolympia på Stadsdel norr och Torvallaskolan fått besök.

På Prolympia har lärarsituationen varit instabil de senaste åren.

Flera av de elever som nu går årskurs 8 och 9 uppger att de bytt språklärare mellan tre och åtta gånger. Flera av lärarna har varit obehöriga vikarier.

Att öka skolpersonalens kunskaper om vilka faktorer som är framgångsrika för språkstudier har varit ett syfte med granskningen.

För Prolympias del identifierades några områden som måste åtgärdas. Skolan måste säkerställa stödundervisning till alla elever som befaras att inte nå målen, eller har stödbehov av andra skäl.

Skolan måste vidare se till att ge elever och föräldrar information om samtliga alternativ som skolan anordnar inom ramen för språkvalet.

Skolinspektionen listar också sju områden som Prolympia behöver förbättra: Rektor uppmanas att se över språklärarnas behörighet och behov av fortbildning och undervisningen behöver individanpassas utifrån varje elevs behov.

Senast den 30 september ska huvudmannen för Prolympia Östersund lämna en redovisning till Skolinspektionen med vidtagna och planerade åtgärder.

Även Torvallaskolan ska se till att tillhandahålla språklärare med rätt kompetens för att säkra kvaliteten i utbildningen.

Även om undervisningen i moderna språk lyfts fram som ett prioriterat område i kommunens skolplan känns det, enligt lärarna, inte som någon satsning på språken.

Skolinspektionen konstaterar sammanfattningsvis att Torvallaskolan bör kunna arbeta mer aktivt och medvetet för att motivera elever till studier i moderna språk.

Även i Torvalla uppmanas skolan se till att föräldrarna får tydlig information om fördelen med språkstudier.

Skolan bör också analysera orsakerna till att elever avbryter studierna

Ett område Torvallaskolan behöver åtgärda är att säkerställa stödundervisning till alla elever som inte befaras nå målen.

Skolinspektionen har funnit åtta områden som också behöver bli bättre. Kompetensutveckling för lärarna och högre grad av anpassad språkundervisning är några förbättringsområden även på Torvallskolan.