Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolkök får restaurangstatus

Johan Andersson har bytt välmeriterade krogar mot de kommunala köken i Berg. Nu arbetar han för att höja matstandarden på skolor och äldreboenden.

– Tankesättet ska vara som på en restaurang, säger han.

I november beslutade politikerna i Berg att samla alla kommunens kök i en organisation. Tidigare var det den aktuella rektorn eller enhetschefen på kommunens skolor och äldreboenden som hade det yttersta ansvaret över köken, men sedan årsskiftet är det en gemensam chef för alla kök.

– Jag tror att det här är ett bättre sätt jobba på. Rektorer är bäst på pedagogisk verksamhet, medan köken behöver ledare med andra kunskaper, säger Johan Andersson, kommunens nye kökschef.

Johan Andersson har alltid älskat att laga mat och har jobbat inom restaurangbranschen i mer än halva sitt liv. Han har bland annat drivit Golfrestaurangen i Klövsjö, varit restaurangchef på Folkets hus och arbetat som kock på Innefickan i Östersund.

Erfarenheterna från sin karriär inom krogbranschen hoppas Johan Andersson nu kunna applicera på de kommunala köken i Berg. Kommunens 13 kök vill Johan Andersson betrakta som en hotellorganisation. Och de elever och äldre som äter den mat som tillagas där tycker han ska behandlas som restauranggäster.

– För mig känns det självklart att de vi lagar maten till ska tycka att den är god. De ska också mötas på ett trevligt sätt i matsalen – precis som på vilken restaurang som helst, säger Johan Andersson.

För att lyckas med sin version tror Johan Andersson att planering och valet av råvaror är viktiga beståndsdelar. Han tror på närproducerat i den mån det är möjligt och att det genom god planering går att byta ut halvfabrikat mot hemlagat.

– Det har blivit en grej att säga att det inte går att laga mat från grunden i skolan. Men det tror inte jag på. Det finns lunchrestauranger som har lika många matgäster varje dag som klarar av det.

I framtiden kommer det inte att serveras fabriksproducerade fiskpinnar, hamburgare eller pannkakor i Bergs skolor.

– De rätterna tror jag dagens ungar får hemma. Här ska vi ge dem en riktigt god matbit.

Johan Andersson tror också att inställningen hos medarbetarna är viktig för slutprodukten som hamnar på skolelevernas och de äldres tallrikar.

– Glada kockar gör god mat.

Därför har han köpt in enhetlig klädsel till kökspersonalen och försöker sammanföra dem på mötet för att gemenskapen och inspirationen ska öka.

Johan Andersson själv deltar också dagligen i produktionen. Två av veckans dagar viger han till skrivbordsarbete, de övriga dagarna lagar han mat tillsammans med kökspersonalen i köken.