Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolfrågan kan avgöra valet

Annons

Skolan är väljarnas viktigaste fråga inför valet. Det visar Ipsos mätning för Dagens Nyheter. När det kommer till de i vanliga fall mest debatterade valfrågorna, jobben och ekonomin, är läget ungefär detsamma som det varit de senaste åren. Moderaterna och Socialdemokraterna försöker båda vinna jobbfrågan, medan allianspartierna fortfarande leder kapplöpningen i ekonomifrågan. Ekonomin är, om man frågar väljarna, fortfarande de rödgrönas svaghet.

Men skolfrågan är alltså viktigast för väljarna. Utbildningspolitiken hamnade i skymundan i förra valrörelsen, men att den är på tapeten i år känns inte helt otippat. Väljarna har märkt av den nuvarande skolpolitikens brister. Socialdemokraterna är det parti som väljarna har störst förtroende för i skolfrågor. Folkpartiet har näst mest förtroende. Gränsdragningen är tydlig; antingen gillar man Björklunds militäriska undervisningsprinciper eller så gör man det inte.

Skolan är ett av de politiska områdena inför årets val där de ideologiska gränsdragningarna är som tydligast. Det är mycket möjligt att skolfrågan avgör valet för dem som ännu inte bestämt sig.