Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolfrågan åter på bordet

I dag ska Bergs skolstruktur ännu en gång upp på verksamhetsnämndens bord – nu med nya kompletterande uträkningar.

Som LT tidigare berättat har både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen beslutat att skolfrågan i kommunen ska utredas ytterligare. När politikerna i verksamhetsnämnden i dag sammanträder har de nya uträkningar att ta ställning till.

De nya utredningarna, som både skolförvaltningen och kommunchefen ligger bakom, visar att de sedan tidigare nedläggningshotade enheterna Skålans skola och Rätans högstadium i år kommer att spräcka sina budgetar. Skålans skola beräknas gå back med 728 000 och Rätans högstadium kalkyleras gå mellan 322 500 och 1 260 000 minus.

De nya uträkningarna visar att om Skålans skola läggs ner och eleverna i stället flyttas till Åsarna skola kommer inga slöjdresor att vara nödvändiga. Dessutom kommer kostnaderna för badresor minskar kraftigt, vilket är en besparing.

Vid sammanträdet kommer även en GIS-karta som visar var barnen i Bergs kommun bor att visas upp, lokalbehovet för Bergs gymnasium och Svenstaviks skola ska klargöras, överenskommelsen med Ånge kommun ska diskuteras och ett avtal med sameskolstyrelsen i Jokkmokk ska rapporteras. Dessutom ska politikerna diskutera den så kallade barnchecken, reglerna för inackorderingsbidrag och användningsområdet för distansundervisning.