Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skoldebatten blossade upp igen

Det är snart en månad sedan det beslutades att skolan i Skålan och högstadiet i Rätan läggs ner. Men på tisdagen fortsatte diskussionen på fullmäktiges sammanträde.

Skolfrågan präglade många av punkterna på dagordningen. Ett flertal politiker fick svara på frågor och interpellationer – både från allmänhet och politikerkollegor.

– Det framgår tydligt att Ånge är beredd att betala mer för sina elever som går i Rätans skola. Och mycket tyder på att informationen har undanhållits fullmäktigeledamöterna, sa Knut Östman (MP) från talarstolen.

– De siffror jag fått redovisade för mig visar att vi inte gjort den besparing vi tänkt oss i samband med nedläggningen av skolan i Oviken förra året. Det gör mig inte speciellt trygg med det skolbeslut vi just fattat, sa Elise Ryder Wikén (M).

Anette Nääs, förälder till två barn på Skålans skola, ifrågasatte under allmänhetens frågestund den information som berörda föräldrar har fått sedan beslutet i mitten av maj.

– Vi har slitit ont under våren, men ändå försökt att hålla god min. I slutet av maj ställde vi en rad frågor till berörda tjänstemän. Häromdagen fick vi svar, men en rad frågor är fortfarande obesvarade, sa hon.

De frågor föräldrarna i Skålan vill ha svar på handlar bland annat om hur skolskjutsarna i framtiden ska hanteras, hur länge barnen kommer att få väntan på skolskjutsarna, var maten ska lagas och hur och var den samiska integreringen ska ske.

Barn- och utbildningschef Karin Flodin lovade från åhörarläktaren att så snart som möjligt undersöka varför svaren uteblivit.

Men efter flera och långa diskussioner ”avgjordes” skolfrågan ännu en gång.

Som LT tidigare berättat har Miljöpartisten Knut Östman i en motion föreslagit att beslutet om nedläggning av Skålans skola och högstadiet i Rätan ska rivas upp. Kommunfullmäktige valde enhälligt i går att behandla motionen utan beredning i kommunstyrelsen.

Men efter 24 röster mot tio stod det klart att motionen avslogs och att beslutet att lägga ner Skålans skola och högstadiet i Rätan förblir oförändrat.