Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolavslutning i kyrkan eller inte?

/
  • Skolavslutningar i kyrkan har varit en tradition i Sveg sedan 20-talet. Nu är frågan var Norra Skolan kommer att ha julavslutningen i år.

Skolavslutningar i kyrkan har varit en het potatis på bland annat Norra Skolan i Sveg. Nu på fredag kommer man att ta beslut om hur man gör vid julavslutningen.

– Det blir ett gemensamt beslut där elever, personal och föräldrar fått säga sitt, menar Tina Svensson-Hammargård, rektor på skolan.

Annons

Det var många turer i somras när Norra Skolan skulle genomföra sin skolavslutning.

Två dagar före avslutningen beslutade man sig för att flytta från kyrkan i Sveg till Gammelgården eftersom några av eleverna inte kunde närvara ifall avslutningen skulle genomförs i kyrkan av religiösa skäl.

Men skolledningen fick ta tillbaka sitt beslut efter kraftiga proteststormar från många föräldrar och terminen avslutades i kyrkan.

Nu är det återigen dags för avslutning på en lång termin.

Och frågan är om avslutningen blir i kyrkan eller inte.

Skolledningen på Norra skolan har redan haft föräldraråd där man fått deras synpunkter på hur de ser på det hela.

Nu på fredags ska Tina Svensson- Hammargård träffa eleverna för att ta del av deras åsikter.

– Det ska bli väldigt intressant att höra vad eleverna tycker, säger Tina Svensson- Hammargård som hoppas att när hon fått ta del av åsikter från olika håll kan ta ett beslut som blir bra för samtliga parter.

Nyligen tog skolverket ett principbeslut om att man får ha skolavslutningar i kyrkan om man tar bort alla religiösa handlingar.

Ett beslut som var välkommet inför det stundande avgörandet.

– Det underlättar beslutet absolut. Det är ju ett beslut vi har efterfrågat länge, fortsätter Tina Svensson- Hammargård som hoppas att inte lokalfrågan ska överskugga en allt som oftast trevlig stund när skolan ska avslutas för terminen.

Annons