Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolarbetet för henne till Kenya

Hur fungerar valsystemet i Kenya? Och finns det några likheter med svenska valsystemet? Det ska Ester Hedin, som läser internationellt samhällsprogram ta reda på – på plats i Kenya.

Politik och amhällsfrågor är ett av Ester Hedin främsta intresse. En del kanske känner igen henne som ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund i länet. Årets valrörelse var hennes första, hon fanns som valbart namn på partiets lista och deltog flitigt i den valkarusellen.

I skolan läser hon samhällsprogrammet med internationell inriktning, något som innebär att de nu under tredje året ska ut på internationell praktik, som de själva ordnar. Och klasskamraterna drar snart ut till olika delar av världen.

För Ester var valet självklart. Hon ville till Afrika.

– Jag ville helst åka till Kongo, men tyvärr kunde de inte garantera min säkerhet där, säger hon.

I Kenya är läget däremot säkrare och där har Ester en kontakt som jobbar med ett projekt kring de kenyanska presidentvalen. Så från och med nästa vecka och fyra veckor framöver befinner hon sig i Kisumu, Kenyas andra största stad.

– Kenya har tidigare haft ganska lugna val, men det senaste 2007 blev känt som ett väldigt smutsigt val med flera mord.

Valet dömdes ut av bland annat EU:s observatörer på plats. Enligt Röda korset ska cirka 1 000 personer ha dödats i oroligheter under valperioden och 300 000 människor tvingats på flykt.

Esters praktikuppdrag går ut att försöka titta närmare på varför det blev så och även jämföra vad det finns för likheter mellan det kenyanska och det svenska valsystemet.

– Det är särskilt intressant för mig som precis deltagit i den svenska valkampanjen.