Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolansvariga byter spår - Torvallaelever får gå till Storsjöskolan

Elever från Torvalla får gå på Storsjöskolan till hösten. Östersunds kommun satte tidigare stopp för elevernas förstahandsval men de ansvariga har senare ändrat uppfattning.

Inför höstens skolstart hade ett stort antal elever från Torvalla sökt plats på Storsjöskolan i Odensala. Tidigare år har elever från Torvalla haft möjlighet byta till Storsjöskolan när de börjat sjätte klass men i år blev det stopp. De ansvariga för skolorna ansåg inte att eleverna skulle få börja på Storsjöskolan eftersom Torvallaskolan då skulle få för få elever.

Efter beskedet så fick rektorn på Storsjöskolan, Eva Grundberg, sätta sig och ringa runt till de aktuella föräldrarna för att berätta att deras barn inte skulle få börja på Storsjöskolan.

– Jag fick beskedet att de skulle gå i Torvalla, att Torvalla skulle behålla de här eleverna, säger hon.

Eva Grundberg säger att det var ett beslut från högre ort inom barn- och utbildningsförvaltningen men att beslutet senare ändrades.

– I samma veva nästan så blev det en ändring av det här. Då sade man att finns det plats så måste vi ta emot dem, berättar hon.

Inez Edvinsson är områdeschef för skolorna i Odensala.

– Vi lyckades lösa det med tjänsteplaneringen så att Torvallaskolan inte skulle stå med en överkapacitet av resurser, säger hon.

Totalt är det nitton elever som, trots att de bor i upptagningsområdet för Torvalla, kommer att få börja sjätte klass på Storsjöskolan till hösten. Att de här eleverna får byta till Storsjöskolan innebär att klasserna där inte kommer att innehålla lika många elever.

– Nu har vi fått tillräckligt med elever så att vi kan starta ytterligare en klass med sexor. Det är suveränt bra för eleverna men också för oss lärare eftersom vi får mer tid och kan se alla elevers behov, säger Lilian Blomqvist som är arbetsplatsombud för Lärarförbundet på Storsjöskolan.

LT har sökt rektor och områdeschef för Torvallaskolan men utan att få kontakt med dem.