Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolans svar: "Vi ger dem den utbildning de ska ha"

Hästeleverna på Torsta tycker inte att skolan ger den utbildning som utlovas. Rektorn Per-Erik Nemby håller inte med i kritiken.
– Vi ger dem den utbildning de ska ha, säger han.

Anledningen till att Torsta valde att göra sig av med sina utbildningshästar tidigare i år har att göra med det vikande elevantalet de senaste åren, berättar Per-Erik Nemby.

Läs även: Skolans hästar såldes – nu har eleverna tröttnat: "Vi får inte den utbildning de lovade oss"

– Vi får en ersättning per elev. Om du har en elev i årskurs ett, en i årskurs två och tre i årskurs tre blir det väldigt svårt att ha ett eget stall och egna hästar i gång. Då är enda lösningen att söka samarbete med en ridanläggning som tar den praktiska delen av häst- och ridutbildningen. Vi har en samarbetspartner där vi kan kvalitetssäkra utbildningen.

Men skolan lyckas inte kvalitetssäkra utbildningen enligt eleverna Emelie Hermansson, Moa Carlsson, Lina Olofsson och Gry Jälkentalo. I stället är det eleverna som får lära hästarna, bland annat att galoppera.

– De hästar som finns på Ås ridskola uppfyller kraven som finns för att genomföra utbildningen. De hästar som vi hade själva hade en ännu högre standard på tävlingsnivå. Men det är inget krav att eleverna ska ha den standarden på hästarna, säger Per-Erik Nemby.

Samtidigt går ni ut med informationsmaterial där ni lovar välutbildade hästar som är utvalda för ändamålet – vad säger du om det?

– Det var informationsmaterialet som vi hade för tre år sedan när de här eleverna sökte utbildningen. Det är inget krav man ställer för att genomföra utbildningen att hästarna ska vara på den höga nivån. Det var när vi hade egna hästar på en nivå som var över den nivå man behöver ha på häst- och ridutbildningar på gymnasienivå.

De fem eleverna som fortfarande går på utbildningen berättar att de upplever att skolan inte lyssnar på dem, att de inte känner sig prioriterade och att de har tappat motivationen för utbildningen.

– Jag har haft ett flertal möten med de här eleverna. Det som vi har kunnat rätta till, som de har haft synpunkter på, det har vi rättat till. Vi har haft många samtal med eleverna där de har fått framföra sina synpunkter. Bland annat har Ås ridskola köpt in en häst som är i klass med dem vi hade tidigare, och de ska köpa in en till, säger Per-Erik Nemby.