Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolans roll avgörande för hur företagen lyckas

Skolan lyckas inte rusta eleverna för yrkeslivet. Det behövs ett bättre samarbete mellan näringsliv och skola. När företagen inte hittar kompetenta medarbetare försämras företagsklimatet.

Grunden för Sveriges välfärd är företag och företagsamma människor. Varje dag fattar de tusentals beslut om att växa och anställa, exportera och importera. Dessa beslut har en direkt effekt på sysselsättningen, skatteintäkter och därmed de resurser som står samhället till buds.

Omgivningen – företagsklimatet – påverkar besluten. En viktig del av företagsklimatet är näringslivets möjligheter att rekrytera kompetenta och kunniga medarbetare. Skolan har därför en avgörande roll för näringslivet.

En undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Jämtlands län visar att 39 procent av länets företag inte anser att skolan lyckas förbereda eleverna för yrkeslivet Företagen ser brister i hur skolan klarar av att rusta eleverna med såväl baskunskaper och analytisk förmåga som entreprenöriell kompetens.

Det viktigaste vi kan göra för att komma tillrätta med problemen är att satsa på lärarkåren. De mest yrkeskickliga lärarna måste få bättre betalt. Om det finns tydliga karriärvägar och belöning för väl utfört arbete kommer fler duktiga ungdomar att söka sig till läraryrket.

En annan viktig åtgärd är att förbättra samarbetet mellan skolan och näringslivet. Det handlar inte bara om praktik på gymnasiet (APL), utan också om att branscherna får större inflytande över innehållet i utbildningarna.

Endast 16 procent av medlemsföretagen i länet svarar att skolan lyckas rusta eleverna med egenskaper som ordningsamhet, uthållighet i arbetet, förmåga att passa tider och ett respektfullt bemötande av kunder och kollegor. Dessa egenskaper är avgörande för ungdomarnas framgång i såväl studierna som i arbetslivet.

Bilden är inte nattsvart. Runt om i vårt län finns tusentals engagerade lärare och skolledare som lyckas rusta eleverna inför ett framtida yrkesliv. Vi vill på olika sätt ge dem stöd i deras arbete och samtidigt ge alla andra skolor incitament att följa deras exempel.

Svenska skolpolitiker måste ta företagens oro på allvar. Medarbetarnas kompetens är avgörande för ett företags konkurrenskraft. Om skolan inte lyckas rusta ungdomarna inför yrkeslivet står vårt lands framtid som företagar- och välfärdsnation på spel.

Ola Toftegaard, regionchef Svenskt Näringsliv Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel