Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolans lönsamma kunder

Barbara Bergström, grundare och ordförande i Internationella engelska skolan, IES, är friskolebranschens Bill Gates. Året då hon sålde tre fjärdedelar av sin koncern till amerikanska riskkapitalister tjänade hon mest i Sverige, mer än H & M-familjen Persson.

Hennes förmögenhet har byggts med skolpeng.

När koncernen gjorde entré på börsen i torsdags rusade aktiekursen. Ett tecken på att marknaden inte längre fruktar att förslaget om ett vinsttak går igenom i riksdagen, menade experterna.

Utredaren Ilmar Reepalus blygsamma förslag om ett 8-procentigt vinsttak för välfärdsföretag fick Annie Lööf (C) att utropa "ren och skär socialism!". Svenskt näringsliv varnade för "allvarliga ingrepp i näringsfriheten".

Med ens hade de med skicklig demagogi förvridit bilden så att det såg ut som om Sverige vill snöpa den fria företagsamheten, när vi i själva verket är ensamma i världen om att tillåta obegränsade vinstuttag ur skattefinansiera skolor.

Med Annie Lööfs logik är resten av världen mer socialistisk än Sverige.

Det här är vad debatten borde handla om:

Aktiebolag ska gå med vinst.

Skolan ska jämna ut skillnader i förutsättningar.

Det är oförenliga mål.

Ett företag vill ha lönsamma kunder. Skolpengen är lika för alla, därför är bara de duktiga eleverna lönsamma. De studiemotiverade som får hjälp hemifrån. De som klarar sig på en skola med färre och sämre betalda lärare än genomsnittet.

Det är grunden för att en skola kan ha låga utgifter och höga vinster - och ändå fungera bra.

Det är exakt så Barbara Bergström har byggt sin förmögenhet. Ingen misskötsel, Inga skandaler. IES är populära skolor: 20 000 elever, 94 000 i kö, varav de yngsta är tre veckor gamla.

Problemet är att segregationen ökar. Förlorarna sorteras bort i systemet. De resurskrävande, stökiga, omotiverade, vars föräldrar inte bryr sig. De olönsamma kunderna. De hör vi sällan talas om i debatten.