Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolans hästar såldes – nu har eleverna tröttnat: "Vi får inte den utbildning de lovade oss"

Torsta sålde sina utbildningshästar i somras. Nu får eleverna på hästutbildningen rida på hästar som inte håller måttet.
– Vi får inte den utbildning de lovade oss, säger Moa Carlsson, som går i årskurs två.

Torsta lovar de elever som söker hästutbildningen att hästarna ska vara "välutbildade och utvalda för ändamålet". Detta stämmer inte längre, sedan skolan sålde sina hästar i somras, enligt fyra av de fem elever som fortfarande går utbildningen.

– Det är vi som lär hästarna. En del hästar kan inte ens galoppera och då blir det vi som måste lära dem att galoppera. Det står att vi ska lära oss av hästarna, det är vad vi har blivit lovade, säger Lina Olofsson, som går i årskurs tre.

– Även om vi gör rätt förstår inte hästarna vad vi menar, säger Gry Jälkentalo, även hon i årskurs tre.

Läs även: Skolans svar: "Vi ger dem den utbildning de ska ha"

Det var veckan innan sommarlovet som eleverna fick reda på att skolan inte hade råd att ha kvar hästarna och att ridundervisningen i stället skulle ske på Ås ridskola. De hästar som finns där uppfyller inte de krav som skolan själv går ut med, att de ska vara utbildade på minst medelsvår i en disciplin och lägst lätt A i en annan.

– Vi tillbringade mycket tid med de hästarna i två år. Sedan kommer de bara och säger att hästarna ska säljas och vi har inget att säga till om. Det är ungefär som att de bara kan bytas ut mot vad som helst. Man blir ganska sårad, säger Gry Jälkentalo.

Att hästarna som eleverna nu rider på inte motsvarar skolans egna utbildningskrav verkar inte bekymra ledningen enligt eleverna.

– När de informerade om att hästarna skulle säljas sa de att utbildningen skulle fortsätta vara precis som den hade varit, men det är den inte. Det känns som att de tänker att det inte spelar någon roll vad vi sitter på, bara det är en häst, säger Lina Olofsson.

Eleverna poängterar att de inte har något emot Ås ridskola, att det inte är där problemet ligger.

– Ås är ingen dålig ridskola. Men Torsta har satt ribban väldigt högt. Jag är här för att jag vill ha en väldigt bra utbildning, nu har det fallit, säger Moa Carlsson.

Utbildningen ska ge eleverna färdigheter för att vara anställningsbara som hästskötare och även förutsättningar till att kunna söka universitetsutbildningen till hippolog.

– Vi ska göra lilla hästskötarexamen i februari, för att se vad vi behöver träna på. Men jag känner mig inte alls redo för den, säger Emelie Hermansson, årskurs tre.

Sedan hästarna såldes har utbildningen tappat elever. Lina, Gry och Emelie är de enda eleverna i årskurs tre, Moa är ensam i årskurs två och när skolan startade i höstas kom bara en ny elev till årskurs ett.

– Det säger ganska mycket. Vi har tagit upp med styrelsen att det finns en anledning till att det går utför, säger Moa Carlsson.

– De i styrelsen är förvånade över att de som sökte i höstas inte kom. För oss är det ganska självklart. När det strular så mycket med hästdelen tappar man motivationen till andra ämnen också. Det är svårt att koncentrera sig på matten när vi ligger efter både i teori och praktik med hästarna, säger Gry Jälkentalo.