Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan som ger jobb och arbetare

Tillgängligheten på arbetskraft kommer att bli en avgörande fråga för många företag i glesbygd. I Bispgården har man funnit en lösning.

Företagen i Bispgården och omkringliggande områden såg ett framtida problem. Det blev svårare att rekrytera kompetent arbetskraft till deras verksamheter. Befolkningsminskningen ledde till att allt färre stannade kvar i området.

Sen kom dråpslaget.

Gymnasieskolan skulle läggas ned.

Nu, några år senare, är de två utbildningsprogrammen fyllda till sista plats. De elever som gått ut från skolan i våras har alla fått jobb. Eleverna söker sig hit inte bara från orten utan också från Sollefteå och Östersund.

– Vi gör något som bara en liten skola kan göra, säger Kristina Hellström som är rektor på Bispgårdens tekniska college.

När nedläggningshotet kom uppvaktade näringslivet, genom Fors företagarförening, Ragunda kommun för att tydliggöra att en gymnasieutbildning var väsentlig för ortens och företagens fortlevnad.

De fick gehör och en tids respit att utforma en skola som skulle fungera för utbildning inom två program, El- och energi samt Industriteknik. En lärlingsutbildning utformades, där eleverna spenderar ungefär halva utbildningstiden ute på fältet hos de deltagande företagen.

– Skolorna har en stor betydelse för utvecklingen i Ragunda, säger Anders Ljung som är ordförande i Fors företagarförening. Om vi inte kan få tag i arbetskraft med rätt utbildning så är risken stor att företagen flyttar eller läggs ner.

Just nu läser 39 elever på gymnasiets två program och rekryteringen inför nästa årskull pågår för fullt.

På Anders-Olof skolan i Hammarstrand har Fredrik Jonasson och läraren Jörgen Jonsson just avslutat sin föreläsning för niondeklassarna som snart ska göra sina val inför gymnasieutbildningen.

– Jag hade jobb redan innan jag tog studenten, säger Fredrik Jonasson som i dag arbetar med drift av vattenkraftverk för Vattenfall. Jag kommer från Bispgården och det kändes som en säker utbildning där jag kunde bo kvar, få jobb efter studenten och ändå ha möjligheten att läsa vidare, säger Fredrik Jonasson.

Att skolor har ett intimt samarbete med näringslivet är något som blir vanligare i dagens samhälle. Och det medför en del risker.

– Vi har det pedagogiska ansvaret för eleverna, säger Kristina Hellström. Vi måste också se till att utbildningarna inte smalnar av bara för att passa företagens intressen.