Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Skolan saknar koppling till praktik"

Vd Benny Larsson ser yrkesintroduktionsanställningen som en bra möjlighet för ungdomar att komma in i arbetslivet.
– Det är en bra och rimlig chans, säger han.

För Benny Larsson, vd på Vemservice var möjligheten att anställa en lärling på en yrkesintroduktionsanställning en nyhet.

– Det var inget jag kände till tidigare.

Företaget gör påbyggnationer på lastbilar och har 18 anställda. Det finns behov av att öka arbetskraften. Men det är inte lätt att få tag på folk med rätt erfarenhet och kompetens och att anställa någon som kommer direkt från gymnasiet ser Benny Larsson som svårt.

– Man är långt ifrån fullutbildad efter skolan. Det saknas en bra koppling till praktik. Det tror jag gäller för de flesta branscher, inte bara för det vi håller på med, säger Benny Larsson.

– Sedan är det också allt tuffare ekonomiskt. Som företagare har man inga marginaler i dag och det går inte att anställa någon som man måste ägna mycket tid åt att lära upp. Då kostar det ju dubbelt, säger han.

Det behövdes ingen lång betänketid när möjligheten att anställa Tommy Persson som lärling dök upp. Med lägre lön och ersättning för arbetsgivaravgiften kostar han betydligt mindre än en vanlig anställd.

– Jag tror det blir jättebra. Han får arbeta här och lära sig vad vi jobbar med.

Kritiker kan ju tycka att du utnyttjar en ungdom som billig arbetskraft, vad säger du om det?

– De faller på sin egen diskussion. De som kommer ifråga för en sådan här anställning har ju ingen erfarenhet, det är ingen fullfjädrad arbetskraft och kräver stöd och handledning för att komma in i jobbet. I vart fall i den verksamhet vi har, säger Benny Larsson.