Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan hyr svensk lärare från Norge

Samiska elever på Funäsdalens skola har inte haft undervisning i sydsamiska på hela höstterminen. Nu ser en lösning ut att var på gång.

Skolan ska hyra in en svensk lärare som har anställning i Norge

Signe Rensberg, Tova Thomasson och Johannes Fjällgren går alla i årskurs sju på Funäsdalens skola. Som samer har de lagstadgad rätt till undervisning i sitt modersmål, sydsamiska. Men skolan har inte lyckats rekrytera någon lärare till höstterminen och därför har 14 elever varit helt utan undervisning i sydsamiska i drygt två månader.

– Det är vårt modersmål, det är jätteviktigt att vi kan det. Dessutom får vi betyg i ämnet men vi har inga lektioner, säger Signe Rensberg.

De senaste åren har inte skolan haft någon permanent lösning på lärarfrågan i sydsamiska och enligt flera föräldrar har undervisningen varit bristfällig. Skolans rektor, Lars Söderén, säger att skolan sökt med "ljus och lykta" efter lärare, utan att lyckats.

– Det finns få utbildade lärare i sydsamiska och många väljer i stället att åka till Norge och jobba, eftersom de får bättre lön där.

Men har ni gjort tillräckligt för att hitta någon lärare?

– Vi har annonserat efter lärare, vi har sökt i olika nätverk och varit i kontakt med flera personer och verkligen varit idoga. Jag menar att vi gjort det vi kunnat, säger Lars Söderén.

Från årsskiftet har skolan en lösning på gång med en svensk lärare i Funäsdalen som ska anställas av den norska statliga skolan "Gaske-Nøørjen saemienskovle" i Hattfjelldal. Sedan hyr Funäsdalens skola in läraren, som alltså jobbar i Sverige med norsk lön. En liknande lösning finns redan i Jokkmokk, berättar Ob Willenfest, rektor vid den norska skolan och själv från Funäsdalen.

Enligt Lars Söderén blir det ungefär samma kostnad som om Funäsdalens skola skulle anställa en egen lärare.

– Vi köper bara de timmar som läraren undervisar. Jag hoppas mycket på den här lösningen och tror att den blir permanent, säger han.