Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan het stridsfråga in i det sista

Östersunds budget för 2015 skulle klubbas vid mandatperiodens sista kommunstyrelsemöte.
Centern tänkte yrka på ett tillägg om 15 miljoner till Ångsta skola.
Då försvann ärendet från dagordningen.

Torsdagens kommunstyrelsemöte i Östersund var det sista innan valet om drygt två veckor.

Vanligtvis beslutas om nästa års budget i slutet av augusti och det var tanken även den här gången, men kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson (S) valde att lyfta bort ärendet från dagordningen strax innan mötet.

Att det är ett val mellan kommunstyrelsesammanträdet och fullmäktigesammanträdet som kan innebära maktskifte var anledningen till att budgeten togs bort, enligt AnnSofie Andersson.

– Det fanns ingen anledning att ta det här beslutet utan det är bättre att vänta till den 8 oktober när vi vet vilken regering vi har och vi vet hur valet har gått här i Östersund, säger hon.

I förarbetet till budgeten var skolfrågan i kommunen en punkt där samarbetspartierna Socialdemokraterna och Centerpartiet inte var överens. Centern vill till exempel satsa 15 miljoner på en upprustning av Ångsta skola – något Socialdemokraterna inte ville gå med på.

Den saken skulle tas upp igen vid torsdagens kommunstyrelsemöte.

– Jag meddelade att vi skulle yrka på ett tillägg om Ångsta. I morse valde AnnSofie att lyfta det ur budgeten och om det var på grund av mitt yrkande eller inte måste hon svara på själv, säger Carina Asplund, Centerpartiets kommunalråd i kommunen.

Hade hon fått stöd för det yrkandet av oppositionspartierna i kommunstyrelsen fanns risken att hon fått igenom sitt förslag mot Socialdemokraternas vilja.

Men Centerns planer för Ångsta var inte orsaken till att budgetposten försvann, enligt AnnSofie Andersson (S).

– Nej så är det absolut inte. Jag menar att det bara är dumt att vi tar en budget nu som ett helt nytt fullmäktige ska besluta om efter valet.