Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan har flera fel som måste åtgärdas

En kall entré där skorna aldrig torkar och en betongmur där räcken sitter på fel sida.

Sånghusvallen har fortfarande lokaler som behöver åtgärdas.

– Det är det besvärligaste projektet jag har varit inblandad i, säger Ulrik Ottoson, projektledare för byggandet av Sånghusvallen.

Annons

Ju fler kockar desto sämre soppa, brukar det heta, och kanske är det just vad som har skett i Sånghusvallen. Färdigställandet av skolan har krävt mer än en byggentreprenör. När byggföretaget gick i konkurs anlitade kommunen snabbt NCC som fick uppgiften att färdigställa skolan. Planerade material fick bytas ut på grund av att kommunen dragit på sig för dyra kostnader, delvis beroende på jurist- och advokatkostnader. I allt det här fanns det riktningar att följa och projektledaren Ulrik Ottoson på Krokoms kommun skulle se till så att projektet fortlöpte som det var tänkt.

Jag tycker att det låter som att det varit en del problem med bygget, att saker inte gjorts, att man fuskat med andra saker. Vad skulle du säga om det?

– Jag skulle nog säga att en del saker har blivit fel på grund av projekteringen. När väl personalen börjar ta allt i bruk upptäcker de att vissa saker inte alls fungerar eller att andra måste göras om, säger Ulrik Ottoson.

Bland annat nämner Ulrik tre saker som han speciellt kommer ihåg som man fått åtgärda i efterhand och som än i dag inte är fixat.

– Brandskyddet till exempel har vi fått åtgärda. På ett annat ställe finns det betongmurar med höga räcken runt för att man inte ska ramla ner, fallhöjde är väl två meter. Men de här räcken monterades på insidan i stället för på utsidan vilket gjorde att man kunde gå betongmuren, så vi fick flytta på dem. Så har vi entrén som vi har fått ordna en tillfällig lösning på, säger han.

Huvudentrén var från början tänkt att den skulle vara kall, någon värme skulle inte vara på där. Men när barnen väl började skolan upptäckte man att de drog in väta och snö som aldrig torkade upp på heltäckningsmattan. Så kommunen fick helt enkelt sätta upp en tillfällig värmare för att lösa problemet.

– Det känns väl sådär att vi måste göra det. Det ska ju vara en lågenergibyggnad och nu använder vi oss av en fläkt med direktvärkande el. Men vi håller på och kollar på det där, det är inte tänkt att det ska vara en permanent lösning, säger Ulrik Ottoson.

Inte heller han tror att kommunen ska kunna få tillbaka några pengar när konkursen väl är klar.

– Det tror jag kommer att bli svårt. Det måste ju finnas pengar att ta av och alla inblandade har ju sina krav, säger han.