Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan fick minnestavla av Gustav Hedenvinds barn

På måndagen fick Hedenvindskolan i Strömsund ta emot en minnestavla från författaren Gustav Hedenvind-Erikssons familj. Tre av Gustavs barn överlämnade minnestavlan till rektor Fredrik Jonsson.

Deltog gjorde såklart några av skolans barn och lärare, representanter från Hedenvindsällskapet, Lena Johansson, ordförande i Barn-, kultur- och utbildningsnämnden, kultur- och fritidschef Lars-Eric Bergman i Strömsunds kommun samt två av Hedenvinds elva barnbarn.

- Vi var på skolan för några somrar sedan och Gunnars fru Marianne kom på att vi kunde bidra med en minnestavla om pappa, säger Hedenvinds barn Ingegärd 87 år, Gunnar 84 år och Eva 78 år. Brorsan Torkel 91 år hejar på hemifrån.

Rektor Fredrik Jonsson berättade att skolan arbetar i Hedenvinds anda, bland annat med att kunskap är coolt. Eva Löfgren fick ta emot ett armband med den texten. Ett armband som alla nya på skolan får vid en ceremoni på skolan.

Hedenvinds dotter Eva berättade att Gustav ofta pratade om vikten av kunskap. Hon gav också några minnen av hur han var som pappa: "Han samlade på kunskap. Arbetare, rallare, författare. Han arbetade på dagarna och skrev på nätterna. Hade längtan efter bildning. Bildningslängtan. Sade ofta att kunskap är lätt att bära. Kunskap har du alltid med dig. Kunskap kan ingen ta ifrån dig. Han lyckades under sitt liv bilda sig så till den grad att han slutligen blev hedersdoktor vid Uppsala universitet år 1956. Den ärade och uppburne författaren hade också en vardag som det inte har skrivits så mycket om. Han bildade familj vid 48 års ålder och fick fyra barn. Finurliga smeknamn, spelade fiol, gjorde fioler, berättade om sagoväsen, vi lekte inte inomhus för där skrev pappa, tyckte om att småretas, glödstekte salt sill i tidningspapper i kakelugnen."

– Hedenvindsällskapet i Strömsund har sedan tidigt 80-tal gjort och gör ett fint arbete med att hedra minnet av vår pappa, säger Hedenvinds barn.

Hedenvindplaketten delas ut varje år, numera av kommunen. En timmerkoja kallad Hedenvindkojan har placerats i Gubbhögen, en minitimmerkoja finns numera också nära hembygdsgården i Strömsund.

Allt jobbet är vi oerhört tacksamma för och det vill vi tacka för, avslutar Gustav Hedenvinds barn.

Ingeborg Löfgren

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel