Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolan är gammalmodig

Vilka konsekvenser får dagens skolpolitik? Det ska konstateras att det är viktigt att kunna saker. Det är av stor vikt att eleven besitter vissa baskunskaper vid avslutad skolgång.

Frågan är hur mycket vi faktiskt bär med oss ifrån alla dessa ämnen genom livet? Alla prov, inlämningsuppgifter och hemläxor känns ofta som temporär kunskap. Kunskap som bara är av vikt för ett ändamål, nämligen betyget.

Om man är intresserad av ämnet eller inte spelar ingen roll, alla ska kunna det. Är detta verkligen rätt väg att gå? Förutom grundämnena behöver vi verkligen alla dessa poäng och betyg? Svar: ja. Varför? Jo, för att betyget i sig kan ge dig jobb som inte finns och med ett bra betyg kan du söka vidareutbildning efter gymnasiet. Men kunskapen sitter väl inte i ett betyg? Svar: Nej!

Om eleven under skoltiden hade möjlighet att utveckla sina intressen och få betyg i dessa skulle resultaten med all säkerhet bli helt enastående! Eleven skulle dessutom känna sig duktig och må bra. Det behövs fler lärare och alternativ. Varför ska alla lära sig samma saker? Alla människor besitter inte samma egenskaper och därför är de inte heller intresserade av samma ämnen.

Handen på hjärtat, varför alla dessa "onödiga ämnen" som vi memorerar för att sedan glömma bort?

I dag behöver vi inte veta samma saker som för 20 år sedan. Tekniken har gått framåt och allt vi vill veta kan vi ha svaret på inom loppet av 15 sekunder via en sökmotor.

Problemet är att skolan inte har hängt med i utvecklingen. Politikerna talar om Indien och Kina som föregångsländer. Tror de att alla eleverna i Indien tvingas läsa 20 andra (irrelevanta) ämnen för att få möjligheten att bli datatekniker? Det tror inte jag.

Och det är nog därför de är bäst på just data och teknik! De har fått tid att utvecklas. I takt med att kraven i skolan har ökat har också antalet utskrivna recept på antidepressiva läkemedel till unga blivit allt fler.

Ska utbrändhet och depression vara ett signum för den svenska skolan?

Det är dit vi är på väg.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel