Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skola i Åre kommun granskas

Skolinspektionen kräver att Åre kommun yttrar sig angående en anmälan om att en elev på en skola i kommunen utsatts för kränkande behandling.

Eleven ska enligt anmälan ha behandlats kränkande och mobbats vid upprepade tillfällen utan att skolan agerat.

Anmälan kom in till Skolinspektionen i början av december och rör en specifik händelse mellan två barn. Men enligt anmälaren är händelsen inte en engångsföreteelse utan situationen generellt, både på skolan och vid busshållplatsen intill, är stökig och otrygg för eleverna. Elever ska ha kontaktat rektor skriftligen vid 10 olika tillfällen utan att få någon respons. Även föräldrar till elever på mellan- och högstadiet har kontaktat rektor och förklarat att de finner situationen ohållbar men då fått svaret att det saknas resurser för att hjälpa elever med särskilda behov.

Enligt anmälan har skolans hantering av kränkta och mobbade elever varit bristfällig under flera år. Det har lett till att fall inte har blivit utredda och att barn har mått sämre i stället för bättre eftersom skolan agerat inkompetent. Vissa barn har till och med fått byta skola på grund av det hårda klimatet på skolan ifråga.

Skolinspektionen påpekar att det normalt är huvudmannen, alltså skolan, som ska utreda klagomål mot utbildningen, men att Skolinspektionen kommer att göra det i detta fall på grund av ärendets karaktär.

Åre kommun måste nu senast den 7 januari svara på en lång rad frågor om händelsen, dess bakgrund och vilka åtgärder som gjorts.