Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skola halverade antalet sökande elever

Små barnkullar födda i början av seklet når snart gymnasieåldern. Samtidigt är det färre som väljer att söka till friskolorna. Det leder till att friskolorna börjar närma sig kritiskt låga nivåer.

Efter antagningen till gymnasieutbildningen för de som börjar hösten 2014 står det klart att vissa av länets friskolor har så lite som ett 20-tal elever i hela den första årskursen som börjar.

– Vi räknar med att elevkullarnas storlek fortsätter minska fram till 2016, säger Göran Larsson, verksamhetsplanerare på Jämtlands gymnasieförbund. Några år efter det så når vi det minsta elevantalet inom gymnasieskolan.

De senaste åren har flera friskolor i landet fått lägga ner sin verksamhet. Annat var det åren fram till 2010 då friskolorna ökade på bekostnad av de kommunala skolorna. Men 2011 trädde en lagändring i kraft som försvårade för gymnasieskolorna att ha alltför vidlyftiga profiler i sina utbildningsprogram.

Efter John Bauer-koncernens konkurs förra året varnade Lärarnas riksförbund att de kände stor oro över överetableringen på marknaden för gymnasieutbildningar.

På Sjölins gymnasium i Östersund tog enligt den officiella statistiken för gymnasieantagningen 2014 in 23 elever i årskurs ett. Det är nästan en halvering jämfört med 2013 års antagning då skolan tog in 45 elever till första årskursen. Men i slutskedet av elevernas valprocess tillkom 4 elever.

– Vi hade räknat med att ta in runt 30 elever och vi har nu tagit in 27, säger Frida Landgren, rektor på Sjölins gymnasium i Östersund. Många söker just nu till de teoretiska programmen och vi har främst estetiska program här hos oss, säger Frida Landgren. Vi har aldrig strävat efter att bli en stor skola, men vi kan bli bättre på att visa hur bra resultat vi har, säger Frida Landgren.

Storsjögymnasiet startades 2013 efter det att den förra huvudmannen John Bauer gått i konkurs. Skolan tog, enligt den officiella statistiken in 140 elever 2011, 99 elever 2012, 62 elever 2013 och 54 elever nu i år.

– Vi ser ju det demografiska läget i förväg och gör en bedömning, säger Johanna Åkerdal, som är rektor på Storsjögymnasiet.

Hon tror att minskningen beror på att friskolorna har fått jobba mot en negativ bild. Det är bland annat medias granskningar av de privata aktörerna på marknaden som bidrar till det.

– Det är inte en rättvisande bild då kvaliteten inte redovisas tillräckligt, säger Johanna Åkerdal.

Efter reformen 2011 så är det också fler elever från grundskolan som inte har gymnasiebehörighet.

– De flesta av eleverna som inte har gymnasiebehörighet hamnar hos de kommunala skolorna, säger Johanna Åkerdal.

– Vi jobbar stenhårt för att hålla vår höga kvalitet, säger Johanna Åkerdal. Sen tror jag att de privata alternativen är bra, alla elever passar inte på stora, kommunala skolor. Vi har större möjligheter att se enskilda elevers behov, säger Johanna Åkerdal.